Damir Kukuruzović zatvorio Labin jazz festival

Kreirano . objavljeno u kategoriji Lokalne vijesti

labin jazz festival, radio labin

Kvartet predvođen čestim gostom labinskog kulturnog ljeta, majstorom klasične gitare Damirom Kukuruzovićem, na najbolji je mogući način - ugodnom, instrumentalnom akustikom  u subotu navečer  zaključio   Labin jazz festival, tri divna glazbena dana u labinskom starom gradu. Festival je otvoren vjerojatno najspecifičnijim koncertom, u minimalističkoj postavi dvojice izvanserijskih virtuoza i pripadnika različitih generacija jazzista iz regije - Ratka Zjače na gitari i Vida Jamnika na vibrafonu. Kroz niz gotovo pa desetminutnih instrumentala prepunih vještih improvizacija, uz pokazano impresivno sviračko umijeće obojice instrumentalista, koncentraciju su mogli održati tek glazbeni entuzijasti i ljubitelji jazz muziciranja, dok je za standardnu publiku ovo ipak bio malo prezahtjevan nastup.

Zato su iduće večeri "Špinom" odzvanjale neke poznatije i laičkom uhu primamljivije melodije. Izuzetna vokalistica Elma Burnić predvodi originalan kvartet koji u jazz aranžmane "pakira" izvorni bosanski sevdah! Koliko sjajno, nepretenciozno i profinjeno zvuče "Što te nema", "Sejdefu majka buđaše" i brojni drugi standardi ove često podcijenjene tradicijske pjesme, potvrdit će stotinjak zadovoljnih posjetitelja koji su sat i pol uživali u ovom divnom koncertu. A kako je instrumentalni jazz izvorno zvučao još u 30-tim godinama prošloga stoljeća, negdje na ulicama New Orleansa, pokazao je istu večer standardni kvintet "Jazz Collective" ugodnom i preciznom svirkom u opuštenoj atmosferi pred enotekom na Titovom trgu.

Šetnju svijetom kroz glazbenu kulisu oslonjenu na tri vrhunska ženska vokala, uz tek sporadičnu pomoć udaraljki i perkusija, donijele su djevojke iz multinacionalnog "Asaran Earth Trio". Na "Špini" se uživalo u glazbi Brazila, Makedonije, Italije, Irske i drugih zanimljivih kutaka naše šarene planete, a jazz se kao podloga iznimnim pjevačicama pojavljivao tek povremeno, sasvim dovoljno za ovakvu vrstu nastupa. Labin jazz festival održan je u sklopu 15. Labin Art Republike.

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin