♫ Projekt Ekomuzej „Vlaški puti“ trebao bi biti realiziran za dvije godine

Kreirano . objavljeno u kategoriji Lokalne vijesti

vlaški puti, eko muzej, šušnjevica, radio labin

U školi u Šušnjevici u petak navečer predstavljen je  projekt Ekomuzej „Vlaški puti“, koji je dio projekta „Učka 360 stupnjeva“, a za koji je nedavno Javna ustanova „Park prirode Učka“ dobila 32.760.000 kuna bespovratnih sredstava. Projekt Ekomuzej „Vlaški puti“ osmislila je Udruga „Spod Učke“, a vrijednost projekta iznosi  1,3 milijuna kuna. Općina Kršan, kao partner u projektu   dužna je osigurati 221.099,33 kuna iz vlastitih sredstava.

Ekomuzej „Vlaški puti“ je, kazao je na predstavljanju projekta zamjenik načelnika Općine Kršan Roman Carić: (ton – Roman Carić). Projekt „Učka 360 stupnjeva“ predstavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić posebno istaknuvši: (ton – Egon Vasilić).  Ekomuzej „Vlaški puti“ predstavila je predsjednica Udruge „Spod Učke“ Viviana  Brkarić pozdravivši prisutne: (ton – Viviana Brkarić). Projekt predviđa, rekla je: (ton – Viviana Brkarić 1). Posebno bogatstvo ovog projekta je vlaški jezik: (ton – Viviana Brkarić 2).

Dio projekta je i kontraband, odnosno priča o krijumčarima koji su za vrijeme u kojem je na ovim prostorima vladala Italija krijumčarili robu iz Istre preko Učke i obrnuto u tadašnju bescarinsku zonu. Stoga će biti uređene, kazala je Viviana Brkarić: (ton – Viviana Brkarić 3). Kontraband će biti, kazao je Valter Stojšić, koji  uz Vivianu Brkarić i Tamaru Đerić Nikolić, čini projektni tim projekta, jedna od udarnih tema: (ton – Valter Stojšić). Projekt Ekomuzej „Vlaški puti“ trebao bi biti realiziran u roku od dvije godine. Na predstavljanju projekta u petak navečer prikazan je i dokumentarni film „Kontrabanda“ kojeg potpisuju Viviana Brkarić i Valter Stojšić.

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin