♫ S komemorativnog skupa u Barbićima poručeno da se ne dira antifašizam u Istri

Kreirano . objavljeno u kategoriji Lokalne vijesti

U organizaciji Općine Raša i Udruge antifašista Labin u subotu je komemorativnim skupom u Barbićima obilježena 74. obljetnica stradanja 33 mještana sela Barbići i Kunja od strane nacističkog okupatora. Vijenac na spomenik u središtu Barbića položili su načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, Lucijano Martinčić i Nilda Batelić u pratnji predsjednika Udruge antifašista Raše Luciana Boltersteina, predsjednika Općinskog vijeća Općine Raša Željka Zahtile, zamjenika labinskog gradonačelnika Zorana Rajkovića i zamjenice načelnika Općine Sveta Nedelja Irene Franković.  

Predsjednik Udruge antifašista Labin Severino Franković podsjetio je na događaje 7.listopada 1943. godine te istaknuo: (ton – Severino Franković). Da se aveti prošlosti bude, svi vidimo, ali ne reagiramo, ustvrdio je Franković: (ton – Severino Franković 1). U današnjim prilikama prisjećanje na sve one koji su nas zadužili dužnost je svakoga kome je stalo do hrvatske demokratske države utemeljenje na antifašizmu, kazala je na komemorativnom skupu načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein: (ton – Glorija Paliska Bolterstein).

U Barbićima  je na komemoraciji govorio i predsjednik Udruge antifašista Buzeta, ujedno i izaslanik predsjednika Udruge antifašista Istarske županije Edo Jerman primijetivši: (ton – Edo Jerman). To nam govori da je nama u Istri budućnost sigurna rekao je Jerman: (ton – Edo Jerman 1). Onima koji ne misle kao mi, poručujem zaključio je Edo Jerman: (ton – Edo Jerman 2). U kratkom kulturnom programu sudjelovali su Antonio Lazarić, učenik Osnovne škole Ivana Batelića iz Raše, koji je u pratnji profesora Marina Matošića, otpjevao „Lijepu našu“ i „Krasna zemljo, Istro mila“ te pjesnikinja  Rina Miletić. Prije Barbića vijence su na spomenik u Kunju položili braća Lino i Anđelo Miletić te Marija Krpan, a na spomenik žrtvama fašističkog terora u Snašićima Ivan Paliska, Narčizo Smoković i Remiđo Batelić.

barbici komemoracija 1 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin