Lokalne vijesti

14.11.2017

♫ Luka Brestova trebala bi dobiti još jedan vez

Zahtjev Lučke uprave Rabac za Izmjenama Prostornog plana uređenja Općine Kršan, a zbog rekonstrukcije Luke Brestova, sinoć se na sjednici Općinskog vijeća zapravo pretvorio u raspravu o odnosima između Lučke uprave Rabac i kršanske općine, a s kojima općina dugo godine nije zadovoljna. Lučka uprava Rabac  projektom rekonstrukcije luke Brestova, kojeg je predstavila u ime izrađivača Rijekaprojekta Klara Bačić Čapalija želi proširiti lučko područje i to na morskom dijelu. Izgradio bi se još jedan vez, dogradila rampa, ali i izgradio komunalni vez, odnosno devet vezova za domicilno stanovništvo. 

Ono što je bitno, rekla je Klara Bačić Čapalija: (ton – Klara Bačić Čapalija). U raspravu se prvi uključio nezavisni vijećnik Roko Terković koji želi promjenu zakona, odnosno nadležnosti Lučke uprave Rabac na luku Brestova, a istog je mišljenja i vijećnik SDP-a Silvano Uravić koji je kazao kako je partner za razgovor o nadležnosti Istarska županija: (ton – Silvano Uravić). Posebno je istaknuo kako su: (ton – Silvano Uravić 1). Vijećnik HSU-a Slavko Rabar ustvrdio je kako se sredstva koja Lučka uprava Rabac uprihoduje na Brestovi koriste za druge namjene, a ne ulažu u Brestovu te je ravnatelja Lučke uprave Maria Palisku upitao koliko se dosad u Brestovu uložilo. Paliska je odgovorio kako to nije tema za razgovor na ovoj sjednici te predložio da Općina Kršan sazove posebnu sjednicu na kojoj bi se o tome raspravljalo. 

Sjednici je nazočio i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rabac Dino Škopac potvrdivši da je jedini partner Općini Kršan za razgovor o nadležnosti upravljanja Brestovom Istarska županija. Kazao je i kako su granice granice te da Lučka uprava ne može gospodariti na području Općine Kršan, niti obrnuto: (ton – Dino Škopac). Zaključio je Škopac kako: (ton – Dino Škopac 1). Općinski načelnik Valdi Runko kazao je kako je dobro da se odrede jasne granice  lučkog područja i da tu postoji prostora za obostranu komunikaciju no: (ton – Valdi Runko). Projekt rekonstrukcije luke Brestova težak je 19 milijuna kuna, a financirao bi se iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u natječaju kojeg je objavilo Ministarstvo pomorstva, infrastrukture i mora, a koji je otvoren do kraja iduće godine. No, kako bi se Lučka uprava Rabac javila na natječaj potrebno je najprije da Općina Kršan donese ciljane izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, u koje će se kako je općinski načelnik sinoć rekao, uskoro i krenuti.