Novosti

04.12.2017

Izaslanstvo IDS-a na kongresu Europskih liberala u Amsterdamu

Izaslanstvo Istarskog demokratskog sabora predvođeno predsjednikom Borisom Miletićem boravilo je od 1. do 3. prosinca u službenom posjetu Amsterdamu, gdje je na poziv predsjednika ALDE Stranke Hansa van Baalena, sudjelovalo na XXXVIII. Kongresu te europske stranke, kojoj i IDS pripada. Uz predsjednika Borisa Miletića, izaslanstvo IDS-a činili su zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, međunarodni tajnik Oriano Otočan te tajnik za odnose s javnošću Duško Kišberi.  Tijekom Kongresa održani su unutarstranački izbori za predsjednika i potpredsjednike ALDE Stranke, a za predsjednika je ponovno izabran Nizozemac Hans van Baalen. 

Predsjednik IDS-a Boris Miletić čestitao je novom vodstvu ALDE Stranke kazavši da je pred Europskim liberalima velika odgovornost za rješavanje brojnih izazova s kojim se danas suočava Europska unija. Istaknuo je također izvrsne odnose IDS-a s europskim liberalima naglasivši da je „ALDE, kroz dosadašnje djelovanje i aktivnu suradnju, pružao snažan doprinos radu IDS-a.“ - IDS je vrlo aktivna članica ALDE Stranke te smo sigurni da će se u budućnosti suradnja s novoizabranim vodstvom dodatno jačati, kazao je Miletić.  Tijekom Kongresa, predsjednik IDS-a je sudjelovao na sastanku s liderima liberalnih stranaka. Tema sastanka bila je budućnost Europske unije, posebice nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora u Njemačkoj. Uz Miletića, na sastanku su sudjelovali predsjednici Vlade Belgije, Nizozemske, Estonije i Slovenije, ali i brojni ministri i povjerenici Europske komisije.   

Predsjednik IDS-a sudjelovao je također na sastanku liberalnih gradonačelnika na kojemu se govorilo o implementaciji najboljih praksi i standarda u upravljanju „pametnim gradovima“. U Istri, kazao je Miletić, kontinuirano uvodimo nova rješenja koja doprinose razvoju naše regije, a zbog čega su istarski gradovi redovito među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj. Podijelio je brojna pozitivna iskustva Pule kao grada lidera u primjeni pametnih rješenja u svakodnevnom radu gradske uprave.  Tijekom boravka u Amsterdamu, članovi delegacije IDS-a iskoristili su posjet za bilateralne sastanke s novoizabranim članovima ALDE Biroa, te drugim istaknutim predstavnicima europskih liberalnih stranaka i organizacija.