Novosti

09.01.2018

U Opatiji sutra predstavljanje projekta Učka 360°

U Opatiji će se sutra predstaviti Projekt Učka 360° kojeg su pokrenuli Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i Udrugom BIOM. Projektom su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon te još četiri objekta; volontersko-informacijski centri u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijski centar u nekadašnjoj školi Šušnjevica, kao i razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka. Ukupna vrijednost projekta je 49.907.256 kuna, od čega su 38.541.982 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri. 

 
Centar za posjetitelje kapitalan je projekt kojeg u Javnoj ustanovi Park prirode Učka pripremaju više od deset godina. Predviđena je temeljita rekonstrukcija nekadašnje gospodarske zgrade za uzgoj peradi i njena prenamjena u moderan centar za posjetitelje na prijevoju Poklon zamišljen kao središnje mjesto posjećivanja, mjesto gdje će posjetitelji dobiti sve informacije i odakle će odlaziti u razgledavanje Učke. U Interpretacijskom centru Ekiomuzej „Vlaški puti“ u Šušnjevici veliki će naglasak biti stavljen na vlaški jezik, koji je dio nematerijalne kulturne baštine Hrvatske i koji se nalazi na listo visoko ugroženih jezika svijeta, odnosno UNESCO-ovoj crvenoj listi pa će tako u Šušnjevici biti prikazana cjelokupna građa koja je prikupljena na projektu „Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika“. Dio ovog projekta su i tri rute koje prolaze Parkom prirode Učka, odnosno putovi kojima su prolazili kontrabandijeri. Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.300.000 kuna, a Općina Kršan će iz proračuna osigurati nešto više od 221 tisuću kuna. 
 
Projekt Učka 360° sutra će u Opatiji  predstaviti Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka, Roman Carić, zamjenik načelnika Općine Kršan i Paola Počanić Vovk, stručna suradnica na projektu iz Udruge BIOM.