Novosti

13.02.2018

♫ Poziv na prosvjed Inicijative za obranu Uljanika - poslušajte emisiju posvećenu istoj problematici

Iz Inicijative za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!" pozivaju svih da im se 15. 2. 2018. pridruže na pulskoj Portarati, uz poruku sljedećeg sadržaja:

Radnici i radnice Uljanika, Puležani i Puležanke,

U želji da organiziramo izraz solidarnosti stanovnika Pule, Istre, ali i Hrvatske s predstojećom borbom radnika i sindikata za opstankom brodogradnje u Uljaniku, osnovana je Inicijativa za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!". Inicijativu čine građani/ke i aktivisti solidarni sa radnicima Uljanika, kao i pojedinci iz raznih civilnih udruga i političkih stranaka.

Nakon osnivanja Inicijative počinju pristizati brojne podrške ostalih sindikata i organizacija civilnog društva, a peticiju u tek nekoliko dana potpisuje više od 1000 stanovnika Pule. Želja nam je da se iskazana solidarnost i podrška pokažu kao vrijedan zalog za daljnu radničku i sindikalnu borbu u Uljaniku. U tom smilsu pozdravljamo činjenicu da su danas konačno sindikati Uljanika sjeli za isti stol. Međutim, unatoč višekratnim pozivima zadnjih tjedana na dijalog kao i nedavnom pozivu da se na prosvjedu obrate svojim članovima, radnicima, stanovnicima Pule i cijele zemlje s jasnom vizijom ujedinjene borbe za budućnost Uljanika iza koje možemo zajedno stati, rame uz rame, sudeći po medijskim napisima s njihove današnje konferencije, ruku solidarnosti su odbili.

U uvjetima globalne antisindikalne klime mnogi primjeri, širom svijeta, ali i u nas (Petrokemija Kutina i Rafinerija Sisak), pokazuju kako je za uspjeh sindikalnih borbi protiv moćnih interesa jednostavno nužno uspostavljanje odnosa solidarnosti, komunikacije i koordinacije s lokalnim stanovništvom. Zato ne pristajemo da nam se sa nekih strana poručuje kako se radnike i stanovnike Pule “ništa ne pita” i “ništa ne tiče”.

Okupljanjem u četvrtak u 18h na Trgu Portarata u Puli želimo pokazati kako se Pula i Istra protive daljnjem razaranju i rasprodaji Uljanika te uništavanju brodogradnje, pa čak i kad oni dolaze kao posljedica politika, pa i otvorenih ucjena Vlade RH i Europske komisije te uz podršku lokalnih vlasti. Ne želimo Pulu kao pusti turistički resort!

Uz navedene razloge, prosvjedovat ćemo i protiv sustava u kojem nas se “ništa ne pita”! U četvrtak će na Portaratu doći svi oni kojima je dosta da ih se baš nikad "ništa ne pita"! Doći će svi oni koji žele stati u obranu prave demokracije, a to znači demokratski nadzor nad gospodarstvom: ekonomsku demokraciju! Sustav u kojem se radnike i stanovnike Pule "ništa ne pita" o Uljaniku i budućnosti njihovog grada, dovoljan je razlog za prosvjed! Imamo puno pravo, pa i obvezu, pokazati da želimo drugačiju, pravedniju i demokratskiju Pulu, Istru, Europsku uniju!

Podsjetimo, do relativno nedavno je i borba za osmosatni radni dan ili opće pravo glasa izgledala utopistički i “nerealno”, no to nije spriječavalo sindikate da ju podržavaju, pa čak i vode, često i pod cijenu ljudskih života!

Po prokušanom receptu “uništi, pa prodaj” Uljanik bi zajedno s Pulom, iz višetisućljetnog ponosnog i prkosnog grada bio pretvoren u jeftinu turističku destinaciju s uništenom brodogradnjom i potplaćenim, sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima/icama, čistačima/icama i lučkim radnicima/icama. Interesne grupe povezane s upravom Uljanika i potencijalni investitori već napeti kao puške čekaju da, nakon 16. 2. kada je zakazana Skupština dioničara, ulete u vlak zvan “restrukturiranje” i podijele plijen na ruševinama slavnog Uljanika.

Da bi se zaustavilo čerupanje Uljanika i Pule u mjesto izrabljivanja gdje će samo odabrani ubirati profit parazitirajući na grbači radne većine - potrebno je jedinstvo i opća mobilizacija javnosti u otporu prema tajkunizaciji Pule i solidarnost s radnicima Uljanika u predstojećoj borbi za Uljanik.

Odlučili smo jasno i glasno reći - DOSTA! NE DAMO ULJANIK, NE DAMO PULU!

Zato, izađimo na naše, pulske ulice u četvrtak, 15. 2. 2018. u 18.00 sati, na Portaratu, gdje će uz lokalne govornike/ce sudjelovati i dati podršku borbi za Uljanik i predstavnici borbenih sindikata iz cijele zemlje.

Svoj borbeni i protestni glas pustit će i pulski zbor PRAKSA koji je nastao iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi.

Dođite svi! Solidarnost je naša snaga, a otpor naša dužnost! Vidimo se u četvrtak, 15. 2. 2018. na Portarati u 18.00 sati, poručuju iz Inicijative za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!".

O problematici Uljanika razgovarali smo u emisiji Fokus protekle subote, a gost nam je bio Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Snimku emisije poslušajte u nastavku: