Lokalne vijesti

02.03.2018

♫ Glavičić: Da nije bilo rudnika, ne bi bilo ni Labina kakav je danas

Najznačajniji datum u  rudarskoj povijesti Labinštine 2. ožujka obilježen je danas polaganjem vijenaca na spomenicima rudarima i komemoracijom na Krvovoj placi  na Vinežu. Vijence su tom prilikom položili gradonačelnik Labina Valter Glavičić, načelnica slovenske općine Trbovlje Jasna Gabrič, zamjenik načelnice prijateljske općine Idrija Boojan Ražun i bivši rudar Josip Štemberga. Ponosni smo što smo danas na Krvovoj placi, na mjestu gdje su rudari krenuli u štrajk, rekao je gradonačelnik Valter Glavičić dodavši: (ton – Valter Glavičić). Koliko god je rudarstvo prošlost: (ton – Valter Glavičić 1).  Svjesni smo da danas, zaključio je gradonačelnik: (ton – Valter Glavičić 2). 

 
O Labinskoj republici i njenom značenju u lokalnoj i europskoj povijesti govorio je voditelj Narodnog muzeja Vedran Kos. Podsjetio je on na Labinsku republiku koja je ugušena vojno policijskom akcijom  8. travnja, ali i ustvrdio: (ton – Vedran Kos). Velika važnost štrajka je i multikulturalnost i solidarnost koja je tada vladala medu rudarima, tako da nije bilo bitno koje ste nacionalnosti, već su se domaći Hrvati, zajedno sa Talijanima, Slovencima i ostalim narodima zajedno suprotstavili represiji od strane nove vlasti i uprave rudnika, rekao je Kos: (ton – Vedran Kos 1).  
 
 
Svečanosti se  u 12 sati nastavljaju obilaskom rudarskog okna Tupljak, posljednjeg ugljenokopa u Hrvatskoj te  Svečanom akademijom Grada Labina i općina Pićan, Raša, Kršan i Sveta Nedelja u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu. Svečana akademija će se održati s početkom u 13 sati. Obilježavanje 97. obljetnice Labinske republike završava sutra rukometnim turnirom Labinska republika koji će se u Sportskom centru Franko Mileta igrati s početkom u 10 sati. Najavljeno pješačenje Kovarskim putovima zbog lošeg je  vremena  odgođeno.