Lokalne vijesti

16.04.2018

♫ Poduzetnička zona Vinež sve zanimljivija investitorima

Rezanjem vrpce predsjednik uprave Bibetecha Gianpietro Bergamin službeno je u subotu u Poduzetničkoj zoni Vinež otvorio novu proizvodnu halu te tvrtke. Proizvodnu aktivnost brizganja plastike u Vinežu su započeli u veljači prošle godine, a kako bi se zadovoljilo kontinuirano povećanje proizvodnje talijanske matične tvrtke. Osim brizganja plastike sklapaju artikle u gotov proizvod, a ubrzo će u labinski pogon preseliti i proizvodnju LED rasvjetnih tijela. Predsjednik uprave Bibetecha Gianpietro Bergamin o tome zašto su pogon otvorili na Vinežu kaže: (ton – Gianpietero Bergamin). (S obzirom da nam je najveći klijent Carel, a koji je od ranije otvorio pogon u Vinežu i mi smo zbog povećanja posla odabrali upravo Labin za naš novi pogon i jako smo zadovoljni). 

 
Dosad su u pogon uložili 3 milijuna eura, no namjeravaju se i širiti: (ton – Gianpietro Bergamin 1). (kupili smo još 3 tisuće metara četvornih zemljišta, dovest ćemo nove strojeve i kroz tri godine udvostručiti proizvodnu halu.) Trenutačno zapošljavaju  40-tak radnika, uskoro će zaposliti još 10 do 15 radnika, a cilj im je za tri godine doći do 150 zaposlenih radnika.  
 
Na svečanom otvorenju bili su prisutni i predstavnici drugih dviju talijanskih tvrtki, Carel Adriatica, koji uspješno radi u susjedstvu već tri godine, te Euronewpacka Alba, koji se nalazi u fazi testiranja i uskoro će pokrenuti proizvodnju. „Ponosni smo što i mi sudjelujemo u ovom događaju s Carelom i mislim da je taj odnos važan i s aspekta odnosa među državama EU-a. Ušli smo s namjerom da rastemo, a bavimo se proizvodnjom ambalaže“, naglasio je direktor Euronewpacka Alba Piergiorgio Pigatto, dodavši da činjenica što su najnovija prinova poduzetničke zone ne umanjuje njihov ponos što su ovdje.  
 
„Iako smo malo vremena ovdje, od rujna prošle godine,  moram istaknuti da pozitivna iskustva imamo ne samo s gradonačelnikom, već i dobavljačima resursa za proizvodnju, HEP-om i Vodovodom.“, kazao je na svečanosti Pigatto. Brojne goste i uzvanike, pozdravio je i direktor Carela Alberto Fasolo. U ime istarskog župana Valtera Flega  govorio je  Valter Poropat kazavši kako dolazak ovakvih tvrtki puno znači za Labinštinu, ali svi ćemo se složiti: (ton – Valter Poropat). 
 
Načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Ministarstva gospodarstva Sani Ljubunčić čestitao je na otvaranju novih pogona i obećao punu podršku u nastavku razvoja Poduzetničke zone u Vinežu: (ton – Sani Ljubunčić). „Odnosi Italije i Hrvatske izvrsni su u svim pogledima, od gospodarskog do kulturnog i političkog. Nadam se da će otvorenje ove tvrtke dati dodatni doprinos, ne sam tim odnosima već i napretku naše autohtone zajednice u Istri“, poručio je na svečanosti talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri.  Čini me ponosnim biti danas ovdje i svjedočiti otvorenje još jednog proizvodnog pogona, kazao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.  Dodao je kako je gospodarstvo Labina u pozitivnom rastućem zanosu: (ton – Valter Glavičić). Rekao je i kako će morati i proširiti Poduzetničku zonu, jer je interes za izgradnju novih pogona sve veći. Poželio je i: (ton – Valter Glavičić 1).  
 
„Želimo biti što bolji i što jači. Želimo biti prijatelji i partneri svima onima koji žele uložiti u Labin i tu razvijati nove tehnologije, zaposliti naše stručnjake, pošteno platiti njihovo znanje i rad, kako bi sebi i svojoj obitelji mogli osigurati perspektivnu na rodnoj grudi. Takvim investitorima je Labin i Grad prijatelj i Grad partner.“, zaključio je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.  Saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Tulio Demetlika prisjetio se davne 2005. godine, kada je livada na kojoj je poduzetnička zona bila obična ledina na kojoj su Labinjani odlagali građevinski otpad. 
 
Činjenica da je danas ovdje uspješna poduzetnička zona, rekao je, posljedica je strateškog planiranja, davanja poticaja i stvaranja povoljnih uvjeta poslovanja koji privlače investitore. Svečanosti otvaranje pogona Bibetecha prije puta za Split na prvenstvu utakmicu 19.kola Prve Hrvatske rukometne lige Jug pridružili su se i rukometaši Mladog Rudara kojima je Bibitech generalni sponzor. Srdačnim pljeskom gosti i uzvanici poželjeli su im sretan put i pobjedu, a što se u konačnici i ostvarilo.