Lokalne vijesti

16.05.2018

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića obilježila Dan škole i promovirala početnicu ''Pošnjin ganej vlaški''

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Čepiću jučer je svečano, uz prigodan program obilježen Dan škole i Međunarodni dan obitelji te promovirana početnica na istrorumunjskom jeziku „Pošnjin ganej vlaški“. Svečanosti su prisustvovali pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, voditeljica službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ivana Pilko Čunčić, konzul i savjetnik u Veleposlanstvu Rumunjske Aurel Georgescu i Delia Elena Vorkapić iz konzulata Rumunjske u Rijeci. Uzvanike su pozdravili ravnateljica škole Mirela Vidak i zamjenik načelnika Općine Kršan Roman Carić.  

O jučer promoviranoj  početnici za učenje istrorumunjskog jezika govori ravnateljica škole Mirela Vidak: (ton – Mirela Vidak). Početnica obuhvaća različita područja s kojima se susreću učenici na početnoj nastavi istrorumunjskoga, odnosno vlaškoga – od pozdrava, kuće i dvorišta, sela, zavičaja, domovine, preko dijelova tijela, obitelji, prirode i životinja, voća i povrća, brojeva i boja do dana u tjednu, godišnjih doba i blagdana. U recenziji početnice, koju potpisuje doc.dr.sc. Petar Radosavljević s Katedre za rumunjski jezik i književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posebno se ističe kako će ona sigurno naći primjenu u nastavi jezika jezične grupe u čepljanskoj osnovnoj školi te pomoći u očuvanju i stvaranju jezičnih kompetencija i njegovanju jezika koji je, nažalost, visoko ugrožen. 
 
Ravnateljica Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Mirela Vidak o tome tko im je sve pomogao u realizaciji početnice veli: (ton – Mirela Vidak 1). Početnica „Pošnjin ganej vlaški“ tiskana je u 100 primjeraka. Kažimo i  da su u gostima kod  čepljanskih osnovnoškolaca jučer bili i  rukometaši Mladog rudara koji su im predstavili rukometne vještine i na taj način doprinijeli svečanosti obilježavanja Dana škole.