Novosti

16.05.2018

Ekstradjevičanska maslinova ulja Negri i Olea BB u specijalnom Michelinovom crvenom vodiču posvećenom Istri

Čuvena izdavačka kuća Michelin iz Pariza drugi puta zaredom izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča koji je ponovo u cijelosti posvetila Istri. Radi se o publikaciji kakve inače Michelin objavljuje za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone, regije Trentino Alto Adige i sl., koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti, važnosti teritorija i gourmet ponude, posebno su predstavljene i u takvim izdanjima. Obzirom da je prema kriterijima Michelina Istra definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa (cijela Hrvatska ima ukupno tri restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom te 55 restorana s preporukom) u novom istarskom izdanju, regiji je ponovo potvrđena jedna zvjezdica, kao i dosadašnje preporuke, s time da su popisu preporuka dodana još dva nova objekta - Buščina i Badi, oba iz Umaga. 

Ovogodišnja važna novina je to što je u vodiču, osim turističkog djela Zelenog Michelina, predstavljeno i 16 najboljih istarskih vinarija te jednaki broj uljara. Pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu zemlju na Mediteranu te, za poluotok srcolikog oblika, uronjenog u kristalnom plavetnilu Jadranskoga mora, ističe da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Poseban naglasak daje istarskom tartufu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i vinu, a potom su mjesta raspoređena abecednim redom i u skladu s time predstavljeni restorani na način da svaki ima predviđeni prostor s opisom i najvažnijim informacijama. I dok restorani i vinari Labinštine nisu zastupljeni u crvenom Michelinovom vodiču, među 16 maslinara su i dvoje s Labinštine. Michelinov vodič je tako izdvojio ekstradjevičansko maslinovno ulje Negri, Wiliama Negrija iz Labina te ekstradjevičansko maslinovo ulje Olea BB obitelji Belić iz Rapca.