Lokalne vijesti

26.02.2014

Mladen Bastijanić ponovno zatražio ostavku direktora Vodovoda Dina Škopca i predsjednika Skupštine Vodovoda Tulija Demetlike

Nezavisni vijećnik u labinskom Gradskom vijeću Mladen Bastijanić danas  se na konferenciji za novinare osvrnuo na prošlotjednu tematsku sjednicu Gradskog vijeća posvećenu odvodnji i zaštiti izvorišita pitke vode. Press konferenciju je simbolički, kako je kazao, održao ispred crkvice svete Barbare u Krapnu, uoči 2. ožujka nekadašnjeg Dana rudara jer: (ton – Mladen Bastijanić). No, i ne samo zbog toga već da ukaže na sadašnje stanje Krapanskog potoka koji je recipjent otpadnih, fekalnih i ostalih voda Labina i okolice. Upravo su te vode, ustvrdio je uništile život u Krapnu, pa je od  jednog od najljepših krajeva Labinštine postao ruglo našeg podneblja. Moja osnovna ideja u prezentaciji na tematskoj sjednici, rekao je, bila je da se Krapanski potok zaštiti tj. da on više ne bude recipijent otpadnih i fekalnih voda. Ako želimo ponovno život u Krapnu neka taj potok prihvaća samo prirodne i rudničke vode: (ton – Mladen Bastijanić 1). Podsjetio je da je Vodovod odvodnju preuzeo 1. siječnja 2012. godine, a po riječima njegova direktora u te dvije godine, kazao je nezavisni gradski vijećnik, snimao je stanje. Stoga mu je Bastijanić poručio: (ton – Mladen Bastijanić 2).

sveta barbara krapan kanal radio labin

Pojasnio je i zašto su krivi, između ostalog zato što Labinština ima najveću cijenu vode u Istri, jer plaćamo najveću naknadu za održavanje sustava, 28,25 kuna svaki mjesec, jer labinski Vodovod ima najveći gubitak vode u Istri, prošle godine 34,8 posto, kojeg, veli Bastijanić, direktor u izvještaju prikazuje manjim, jer jedini u Istri nemamo Uređaj za pročišćavanje sirove vode, pa se voda samo klonira, a zbog neulaganja u razvoj i zbog nepostojećih projekata nismo dobili niti iskoristili pretpristupne EU fondove: (ton – Mladen Bastijanić 3). Kazao je i kako je 3,9 posto uzoraka pitke vode neispravno te da je od 25 tisuća potrošača na Labinštini njih tisuću popilo tu neispravnu vodu. Upitao je on direktora Vodovoda Dinu Škopca i zašto je sa službenih web stranica Vodovoda skinuta informacija da su izvori Fonte Gaja i Kokoti stalno onečišćeni bakterijama fekalnog porijekla, a dodao je: (ton – Mladen Bastijanić 4). Upitao se on stoga kome odgovara da Labinjani piju lošiju vodu. Sve se radi na krvi način i sigurno to ne odgovara potrošačima, rekao je Bastijanić i primjetio kako imamo jedne od najboljih izvora, ali neznamo gospodariti vodnim resursima. Osvrćući se na prošlotjednu tematsku sjednicu rekao je kako je zadovoljan da su mlađi članovi vladajuće koalicije shvatili u čemu je problem, te da bi njima trebalo prepustiti da vode ovaj problem, jer bi ga oni znali riješti. Komentirao je i zaključak sa sjednice da gradonačelnik Labina Tulio Demetlika i načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein u roku od 60 dana dostave vijećnicima mišljenje na prijedlog prezentiranog rješenja uz eventualnu analizu alternativnih rješnja. Ja gradonačelniku Tuliu Demetliki ne vjerujem, kazao je Mladen Bastijanić i zaključio: (ton – Mladen Bastijanić 5).

mladen bastijanic krapan sveta barbara radio labin

krapan kanal radio labin

{fcomment}