Scena

03.07.2018

Dan kada su umrli Brian Jones, Jim Morrison i Ziggy Stardust

Rock and roll piše svakakve priče, a današnji datum, 3. srpnja one tužne. Naime, s ovim tragičnim datumom ugasila su se dva mlada života, Briana Jonesa i Jima Morrisona, dok je David Bowie upokojio Ziggyja Stardusta.

Brian Jones, začetnik The Rolling Stonesa umro je 1969. Službeni zapisnik kaže da je umro uslijed utapanja u bazenu, a čemu je kumovalo prekomjerno konzumiranje droga i alkohola. Brian je bio glazbena i stilska osnova Stonesa.

Velika Rolling Stone priča zakotrljala se davne 1960. Te je godine prijatelje iz djetinjstva Micka Jaggera i Keitha Richardsa ponovno spojio susret na jednoj željezničkoj postaji. Mick je sa sobom nosio ploče Chucka Berryja i Muddyja Watersa, glazbenika koje je i sam Richards iznimno cijenio. Ovaj susret potaknuo je zajedničku glazbenu suradnju. Priča se nastavlja 7. travnja 1962. kada su se Jagger i Richards našli na koncertu vodećih lokalnih bluesera, koji su nastupali pod imenom Blues Incorporated i to u Ealing Jazz Clubu u Londonu. U bendu Blues Incorporated gitaru je svirao Brian Jones. Tri mjeseca kasnije, 12. srpnja Jagger, Richards i Jones održali su svoj debitantski nastup kao The Rolling Stonesi, u londonskom Marquee Klubu, lociranom u samom srcu londonske glazbene scene, West Endu.

Jones je zaslužan i za ime Stonesa. Kada je davao izjavu za Jazz News, pitali su ga kako se zovemo. Na podu njegove sobe bila je ploča Muddyja Watersa na kojoj je pjesma 'Rolling Stone' i tako je nastalo ime The Rolling Stones - napisao je Richards u autobiografiji.

Do 1968. Rolling Stonesi već su osvojili svijet. Te godine objavljuju svoj sedmi britanski i deveti američki album Beggars Banquet, s kojim se vraćaju svojim korijenima, a nakon baroque popa i psihodelije koji su se protezali na prethodnim albumima. Pjesma Jumpin Jack Flash bila je toliko uspješna kao singl da nije objavljena na albumu Beggars Banquet, inače posljednjem izdanju na kojem je sudjelovao Brian Jones.

Dva dana nakon Jonesove smrti Stonesi su pjevali u londonskom Hyde parku. To je bio prvi nastup na kojem je Briana zamijenio Mick Taylor. Koncert pred 250.000 obožavatelja posvetili su Brianu i u sjećanje na njega u zrak pustili tisuće bijelih leptira.

Brianu Jonesu u klubu 27 pridružio se Jim Morrison 1971. Rođen je 8. prosinca 1943. na Floridi kao James Douglas Morrison. Kao sin admirala američke ratne mornarice, Jim Morrison često se selio od države do države. Jedan događaj osobito će utjecati na njegov život. Naime, kada je imao oko 5 godina, Morrison je svjedočio prometnoj nesreći u pustinji Novog Mexica. Taj nesretni događaj na njega je ostavio toliko jak utisak da je smatrao kako su duše mrtvih Indijanaca "uskočile u njegovu glavu”, i s njim ostale čitavog života. To je uostalom opjevao i u pjesmi Peace Frog - Indians scattered on dawn's highway bleeding/ Ghosts crowd the young child's fragile eggshell mind."

Iste one godine kada je diplomirao, 1965. rođeni su Doorsi. Ime "The Doors" predstavlja vrata koja otvaraju ono nepoznato, što preuzimaju od W. Blakea i Huxleya, koji u svojoj knjizi "Vrata percepcije" testira djelovanje meskalina i zaključuje da droga otvara ventil u mozgu.

Tijekom kratke, ali veoma burne epizode Doorsa, Morrisonov privatni život, kao i njegova javna ličnost bili su izvan kontrole. Problemi s alkoholom i drogama postali su sve veći što je dovodilo do nasilničkog ponašanja na pozornici i van nje.

Jim Morrison bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje neodoljive karizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mjesto imala je Pamela Susan, njegova dugogodišnja ljubav, kojoj je čak i posvetio svoju knjigu poezije "Divljina". Onog kobnog 3. srpnja 1971., njegovo beživotno tijelo u pariškom je stanu pronašla upravo Pamela, koja je i sama preminula od predoziranja 1974. Iako se nikad nisu vjenčali, na njezinom nadgrobnom spomeniku piše Pamela Susan Morrison.

Za Jimovog života, koji je kao i Brianov ugašen u 27. godini, Doorsi su objavili šest studijskih albuma, a nakon njegove smrti još četiri. Posljednji album za Jimovog života, LA Woman objavljen je 19. travnja 1971.

David Bowie nije imao 27, već 26 godina kada je upokojio Ziggyja Satdusta. Dogodilo se to 3. srpnja 1973. godine...

Bowie je rođen kao David Jones, ali je ime promijenio 1966. kako bi izbjegao zabunu s Davyjem Jonesom iz grupe Monkees. Novo ime nadjenuo si je po američkom junaku Jimu Bowieju.

Glazba je bila njegov istinski poziv. Godine 1967. objavljuje debitantski album, no Bowie se vinuo u orbitu prema zvijezdama dvije godine kasnije. Te 1969. čovjek je sletio na Mjesec, a nekoliko dana ranije David Bowie objavljuje Space Oddity, priču o Majoru Tomu, astronautu napuštenom u svemiru.

Uslijedile su 70e, desetljeće s kojim ovaj glazbeni kameleon, kako ga kritika voli nazivati, izgrađuje svoju osobu kroz više slojeva, a samim time stječe planetarnu slavu.

Početak ove dekade bio je iznimno produktivan. Sredinom 1971. Bowie snima već 4. studijski album Hunky Dory, koji se smatra jednim od njegovih najboljih radova. I za samog Bowieja ovaj album označio je prekretnicu, napokon je pronašao svoju publiku, kao što je i naslov albuma predvidio, sve je bilo baš kako treba.

Ranih 70ih u Ujedinjem Kraljevstvu rađa se glam rock. David Bowie postat će jedna od ikona ovog stila, a s njim na scenu stupa i njegov najprepoznatljiviji alter ego, Ziggy Stardust, biseksualna rock zvijezda, poslanik vanzemaljacana zemlji. Iako iznimno popularan na otoku, glam rock nije naišao na plodno tlo u americi, sve do Bowiejeve pojave, kada ga prihvaćaju umjetnici kao što su Lou Reed, Iggy Pop, The New York Dolls…

Ziggy Stardust rođen je s albumom Hunky Dory, a punu pažnju dobit će 1972. na albumu The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, jednom od najboljih albuma svih vremena. Uslijedio je Alladin Sane, ili a lad insane – ludi, šizofrenični momak, utjelovljen na naslovnici albuma s prikazom crvene strijele posred Bowijevog lica, simbolizirajući dualnost uma. Ova tema zapravo je inspirirana Davidovim bratom Terryjem, koji se borio sa šizofrenijom.

Na koncertu u Hammersmith Odeon Theatreu u Londonu, 3. srpnja 1973. Bowie je objavio “ovaj će nam se nastup svima urezati u sjećanje; ne samo jer je kraj turneje, nego zato i jer je ovo posljednji nastup uopće”. Bila je to smrt Ziggyja Stardusta, a na sreću svih obožavatelja, već iduće godine izlazi album Diamond Dogs na kojem je spojio '1984' Georgea Orwella sa svojom vizijom apokaliptičnog svijeta. Zvijezda albuma je Halloween Jack, antiheroj izgubljen u propadajućoj sociopolitičkoj noćnoj mori... Ostalo je povijest.