Novosti

09.07.2018

Župan Flego: Upravljanje Lukom Bršica trebalo bi prepustiti Lučkoj upravi Rabac

Na današnjoj sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj u Spomen domu, u Pazinu, istarski župan Valter Flego osvrnuo se na  nedavni  ekološki incidenta u Raškom zaljevu, zahvalivši prije svega svima koji su promptno reagirali i uključili se u sanaciju štete.  Time je, ocijenio je župan, potvrđena odlična suradnja i koordinacija svih ključnih dionika na terenu. Što se tiče obeštećenja za nastalu štetu, nju će podmiriti onečišćivač, a određena pomoć očekuje se i od resornog ministarstva. 

„I u ovoj situaciji vidjeli smo koliko je važno ulagati u zaštitu okoliša na kopnu i moru, te ćemo i dalje biti usmjereni na ekološke projekte, posebice one koje je moguće financirati iz EU fondova“, naglasio je istarski župan ponovivši i kako bi upravljanje Lukom Bršica trebalo prepustiti Lučkoj upravi Rabac, koja bi u tome bila puno učinkovitija od Luke Rijeka u čijoj se nadležnosti sada nalazi. Na Skupštini je jednoglasno prihvaćena Deklaracija o ravnopravnosti i osudi svih oblika diskriminacije, a u kojoj se ponosno ističe privrženost antifašističkim vrijednostima, teži očuvanju i daljnjem razvoju dosegnutih građanskih prava i demokratskih standarda, pogotovo višeetničnosti, višekulturalnosti i višejezičnosti, te naglašava potrebu stalne zaštite dostojanstva svakog građanina. 
 
Na sjednici Skupštine je usvojen i prijedlog Odluke o zaduživanju Istarske županije u iznosu od 65 milijuna kuna radi financiranja kapitalnih ulaganja u objekte društvene infrastrukture, odnosno izgradnju i opremanje Medicinske škole Pula, sanaciju osnovne škole u Kanfanaru,  Doma za starije osobe Raša i Doma za starije osobe Alfredo  Štiglić Pula.