Lokalne vijesti

30.08.2018

U Koromačnu obilježeno Sekovanje i 23. Holcimov dan otvorenih vrata

Uz živu glazbu i ples na terasi Društvenog doma jučer je u Koromačnu tradicionalno obilježen 23. Holcimov dan otvorenih vrata i Sekovanje. Posjetitelji su uživali u istarskim slasticama, veselim dječjim radionicama, obilasku tvornice, a neki su doma ponijeli pršute i domaće sireve. Sekovanje je tradicionalna fešta koja se svake godine održava 29. kolovoza kada se slavi mučeništvo ili glavosjek sv. Ivana Krstitelja. Procesija do crkve započela je u 16:30, a misu je vodio Dariusz Szymanski – Dario Šimanski, novi župnik u župi Sv. Lovreč Labinski. Obilježavanje je započelo je natjecanjem u sportskom ribolovu “Trofej Holcim” kojeg je organiziralo Društvo športova na moru Koromačno, prva tri mjesta u pojedinačnoj kategoriji osvojili su članovi kluba Galeb iz Raše, prvo mjesto osvojila je Lorna Načinović, drugo Eric Prajz, treće Toni Martinčić. U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto zauzeli su Lucijan Blašković i Lorna Načinović, drugo mjesto Ivan Batelić i Toni Martinčić, a treće mjesto Eric Prajz i Antonio Martinčić. Trofejnu ribu, lumbraka od 246 grama ulovio je Eric Prajz. 

“Od samog osnutka ponosni smo član Lokalne akcijske grupe Istočna Istra i iznimno nam je drago da su OPG Goran Zandel, OPG Robert Baričević, OPG Dean Bastijanić, OPG Smoković Silvano, OPG Valter i Piero Licul, Silvano Bulić, OPG Olgica Škopac i OPG Dobrić prihvatili naš poziv i svojom raznovrsnom ponudom obogatili naš 23. Dan otvorenih vrata.“, rekla je Julija Škoro, voditeljica marketinga i komunikacija Holcima u Hrvatskoj. Uz izlagače lokalnih proizvoda, ove godine postavljen je i slatki kutak koji je osmišljen u suradnji s obrtom Antica kolači, a mogli su se isprobati razni istarski specijaliteti: pandešpanja, cukerančići, kroštule, pince, breskvice i povetice. Uz slatki kutak posjetitelji su mogli degustirati i jedinstvene namaze iz prirode od gljiva, slanutka s paprikom i miješanih samoniklih biljaka koje su pripremili članovi Udruge Martinčica. 
 
Udruga Birikina osvojila je srca brojne djece sa svojim maštovitim programom. Razveselili su ih radionicama izrade maketa tvornice i nakita od perlica. Za djecu najzanimljiviji trenutak bilo je oslikavanje lica i razne igre sa balonima, utrke u vrećama, trka na prstenac. Za one malo starije održan je turnir u briškuli i trešeti. Svi zainteresirani posjetili su tvornicu, gdje su im Holcimovi zaposlenici objasnili proces proizvodnje od kamena lapora do cementa. Dok su prolazili ispod peći osjetili su toplinu koju isijava 1.400 C, a u sali centralnog upravljanja vidjeli su sve ekrane koji zaposlenicima omogućuju praćenje cjelokupnog procesa proizvodnje cementa. Večernja zabava nastavila se na terasi društvenog doma, a zaplesalo se uz grupu Emanon.
 
Više fotografija pogledajte OVDJE.