Lokalne vijesti

13.09.2018

U subotu obilježavanje 20. obljetnice otvaranja Mesdžida na Vinežu

Muslimani su na Labinštini počeli organizirano djelovati 1991. godine, odlazeći na druženja u Pulu u tada jedini istarski Odbor islamske zajednice, da bi se kasnije jedan od njih ustanovio i u Labinu, te prerastao u Medžlis, odnosno organizaciju koja upravlja Mesdžidom, zgradom u kojoj se moli, a kakva se nalazi u Vinežu, rekao je danas na konferenciji za novinare održanoj povodom proslave obilježavanja 20. obljetnice otvaranja Mesdžida na Vinežu, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Labina, koja okuplja oko 300 obitelji,  Hazim efendija Bećirović. 

Podsjetio je kako se 1992. godine, zbog sve veće potrebe i velikog broja djece islamske vjeroispovijesti na Labinštini, naročito izbjeglica u škole uveo i vjeronauk."Više od 300 učenika bilo je obuhvaćeno vjeronaukom u školama, dok je taj broj danas pao na njih 74 u osnovnim i srednjoj školi, što je problem šire zajednice jer nema djece", istaknuo je efendija Bećirović. Rekao je i kako im je sve veći problem premali prostor, naročito za vrijeme Bajrama i većih vjerskih blagdana pa razmišljaju o proširenju postojećih prostora. 

Podsjetio je da su vjerske potrebne do 1998. godine vjernici islamske vjeroispovijesti upražnjavali u barakama iza samačkog hotela na Katurama, nakon čega se zahvaljujući zakladi šeika Khadem bin Buttija al Hameda  iz Abu Dabija uz posredovanje Crvenog polumjeseca  i Mesdžida Islamske zajednice  u Hrvatskoj  kupuje prostor u kojem se danas obavljaju vjerski obredi. Osvrnuo se glavni imam  Medlisa islamske zajednice Labina Hazim ef.Bećirović i na probleme mladih: koji su zajednički svim mladima, bez obzira na vjeroispovijest: (ton – Hazim Bećirović).  

Proslava 20. obljetnice otvorenja Mesdžida bit će u kinu Labin, u subotu 15. rujna, a tom će se prilikom okupiti svih 15 glavnih imama, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, umirovljeni muftija islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Sabora islamske zajednice Ferid Latić , a pozvani su i brojni lokalni i regionalni politički i vjerski dužnosnici. U kulturnom djelu programa s duhovnim pjesmama nastupit će zbor islamske gimnazije „Ahmet Smajlović“  iz Zagreba. Sutra, u petak u 10 sati labinski gradonačelnik upriličit će prijem za zagrebačkog muftiju Aziza ef.Hasanovića. Uz Hazim efendiju Bećirovića, glavnog  imama Medžlisa islamske zajednice Labina konferenciji za medije prisustvovao je  i Alija Hapadžić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa.