Novosti

13.09.2018

Fešta od grmali u Funtani

Ovu subotu, 15. rujna na rivi u Funtani u organizaciji TZ-a i Općine Funtana održat će se još jedna Fešta od grmali.  Fešta je to boja, mirisa, okusa i na kraju, fešta gospodara pučke ribarske kuhinje našeg poluotoka. Iako ga nazivamo granci-povero, rak siromah, on je za mnoge izuzetna morska delicija. Od Savudrije do Rovinja pa i preko, sve do istočne istarske obale, grmal ili grancipovero je dio identiteta teritorija.

Fešta se odvija uzduž cijele rive, a pod šatorom će se održati kulinarsko natjecanje. Ukupno šest ekipa natjecat će se u pripremi brodeta od grmali. Imamo jednu domaću ekipu, a ostale ekipe dolaze nam iz Savudrije, Kaštelira, Poreča i Vrsara.

Natjecat će se domaća ekipa, članice ženske udruge za zdraviji život Loza iz Funtane, ekipa Shark iz Vrsara, vokalna etno-skupina NIGRIGNANUM iz Zajednice Talijana Labinci, ekipa Veseli Istrijani, Panta i Brankica, ovodišnje sudionice showa 321 kuhaj, Jasna Matić i Denis Mikatović, kojima će se pridružiti prošlogodišnji pobjednik Kristijan Benić iz Pazina. Priprema brodeta započinje već od 12 sati, a proglašenje najboljih bit će u 16 sati.

Brodeti se kuhaju po starinskoj, tradicionalnoj recepturi. Naši posjetitelji i gosti uvijek sa velikim zanimanjem prate pripremu brodeta i palente. O pobjednicima kulinarskog natjecanja, odnosno najboljih kuharima sudit će peteročlani žiri u sastavu: Stanislav Poropat – profesor kuharstva iz Poreča, Paolo Šverko – profesionalni kuhar iz Vrsara, Vesna Medvedec Buršić – umirovljena novinarka i autorica kuharice „Tradicionalna istarska jela“ iz Funtane, novinarka Glasa Istre Tanja Kocijančić, te Drago Orlić – utemeljitelj mnogih kulinarskih manifestacija u Istri.

Porcije grmali će se prodavati po promotivnoj cijeni od 30 kuna. Svatko će moći izabrati svoj prilog: bit će tu rižota, pašte, njoki, ali ipak najviše palente jer je to najčešći prilog iz istarske pučke tradicije sa mora. Nemojte propustiti kušati i ostala riblja jela te slastice Udruge Loza. U sklopu fešte održat će se i smotra istarskih autohtonih poljoprivrednih proizvoda udruge „Istarska web tržnica“.
Zabava kreće od 12 sati uz Baredinesauruse, Alfa Time Band, Bambus band, ulične zabavljače, a navečer u 20 sati u Funtanu stiže klapa Iskon. Organizatori su osigurali više od 150 kg grmali. "Vidimo se ove subote u Funtani", poručuju organizatori.

Program fešte:
§ 12.00 – 15.00 h Cooking show - Priprema hrane – natjecanje u pripremi brodeta od grmali (grmalji)
§ 16.00 Ocjenjivanje i dodjela nagrada najboljim kuharima
§ Zabavni program:
§ 12.00 Baredinesaurusi band
§ 14:00 Ulični zabavljači
§ 17.00 Bambus band
§ 20.00 Klapa Iskon
§ 22.00 Alfa Time Band