Lokalne vijesti

26.09.2018

Zlatele najuspješnije na 37. Mantinjadi pul Ronjgi

U Ronjgima, rodnom mjestu poznatog kompozitora, etnologa i muzikologa Ivana Matetića Ronjgova održana je 37. Mantinjada pul Ronjgi, tradicionalna manifestacija koja okuplja mlade svirače i pjevače do 22 godine, na tradicijskim instrumentima  iz Istre, Hrvatskog primorja i otoka. Mantinjadu organizira ustanova koja nosi ime Ivana Matetića Ronjgova, a pokretač i idejni začetnik ove hvale vrijedne manifestacije je poznati skladatelj, dirigent,  i muzikolog  Dušan Prašelj i njegov prijatelj i suradnik Ivan Pavačić. 

Ovaj tradicionalan susret je jedan od rijetkih koji ima i natjecateljski karakter pa je izvođače pratila i komisija u sastavu Nevija Kožljan iz Istre, Saša Popović iz Primorja i Darko Dujmović sa otoka. Iako je nastupilo manje sudionika nego prijašnjih godina, izvođači su se zdušno trudili da prikažu i izvedu najbolje od tradicijske glazbe, pjesme i svirke ovih  krajeva, Istre, Primorja i naših Otoka.
 
U tome su ove godine prednjačili, i bili najuspješniji svirači i pjevači iz Istre, naročito iz KUD-a „Ivan Fonović Zlatela „ iz Kršana, koji su i zasluženo odnijeli najviše  nagrada. U kategoriji sopci na jednom instrumentu  prvo mjesto je  osvojio Mateo Radolović iz KUD-a Uljanik iz Pule, za svirku na vidalice (dvojnice) i šurle, dok je drugo mjesto osvojio Rok Lukšić sa svirkom na mehu,  iz KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana, a treće Antonio Kos sa svirkom Labinskog tanca iz RKUD-a „Rudar“ iz Raše. 
 
 
U kategoriji sopci od 17 do 22 godine nastupila su samo dva para svirača i to Viliam Vojić i Dalen Načinović, sopci KUD-a „Zlatela“ iz Kršana  sa svirkom Polka i Mantinjada osvojivši prvo mjesto. Drugi par bili su Filip Crnčić i Marin Petrović iz KUD-a „Ivan Jelenović“ iz Dobrinja koji su odsopli Veros i Tanac. 
 
Luka Blažina i Rok Lukšić, iz KUD-a „Zlatela“ prvo su mjesto osvojili u kategoriji sopci do 16 godina. Drugi su bili sopci iz KUD-a „Vrh“ iz Vrha“, dok su  treće mjesto osvojili  svirači KUD-a „Mate Balota“ iz Raklja, Erik Percan  i Karlo Peruško, kojima je to jedan od prvih javnih nastupa.  
 
Najzanimljivija kategorija mladih su pjevači i to u grupi,  a prvo mjesto osvojili su Viliam Vojić, Dalen Načinović  i Amelia Vojić iz KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana. I drugo mjesto pripalo je Kršancima Viliamu Vojiću, Ameliji Vojić i Morisu Gržanu, a treće mladim djevojčicama blizankinjama Ivoni i  Ivani Polonio i Ivani Zahija iz VKD-a „Frankopan“. 
 
U kategoriji pjevača do 22 godine prvo mjesto osvojili su Viliam i Amelia Vojić , drugo je pripalo opet Ameliji Vojić i ovog puta Morrisu Gržanu iz KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“,   a treće mjesto mladima iz KUD-a „Mate Balota“ iz Raklja Eriku Percan i Luki Lupetina. Izvođači KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana  bili su  najuspješnija i najbrojnija grupa na ovogodišnjoj 37. Mantinjadi pul Ronjgi. Pobjednicima su podijeljena priznanja i novčane nagrade.