Lokalne vijesti

06.11.2018

Proračun Općine Kršan smanjen za 3,8 milijuna kuna

Kršanski vijećnici na sinoćnjoj su sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku  o raspodjeli rezultata i sukcesivnom pokriću planiranog manjka iz prethodnog razdoblja. „Iako ukupni prihodi poslovanja za devet mjeseci u Općini Kršan iznose 18,7 milijuna kuna, a rashodi 17,4, milijuna, pa višak od 1,3 milijuna vidno smanjuje negativnu razliku iz prethodnih razdoblja, to nije ni približno dovoljno da bi se konačno rješenje manjka moglo planirati do kraja proračunske godine, kazao je obrazlažući odluku kršanski načelnik Valdi Runko.  

Ove godine od 9 milijuna manjka, pokrit će se 5 milijuna, a ostatak kazao je Runko: (ton – Valdi Runko). Uputa Ministarstva financija  daje mogućnost sukcesivnog i višegodišnjeg planiranja pokrića manjka, iz prethodnih godina. U iznimnim slučajevima, kad preneseni manjak predstavlja znatan dio ukupnog proračuna, a to se dogodilo nama prošle godine, manjak je činio znatan dio proračuna, pa ga jedinice lokalne samouprave realno, ne može pokriti u godini dana, a da istodobno nastavi pružati javna dobra i usluge zadovoljavajuće količine i kvalitete., pojasnio je Runko: (ton – Valdi Runko 1). 
 
Na sjednici je prihvaćen i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim su prihodi smanjeni za 3.845.220 kuna, a rashodi povećani za 126.780 kuna. Prihodovna strana proračuna tako sada iznosi 29.714.117, a rashodovna 24.558.000 kuna: (ton – Valdi Runko 2), kazao je načelnik Valdi Runko. Vijećnici su se u raspravi ponovno vraćali na dug, odnosno manjak od 9 milijuna kuna  te ih je zanimalo kako je on nastao i zašto nije do sada riješen: (ton – Valdi Runko 3), zaključio je kršanski načelnik Valdi Runko.