Novosti

21.03.2014

Osmi Dani istarskih šparuga slave omiljenu samoniklu proljetnu namirnicu

Od 24. ožujka do 15. svibnja u sjeverozapadnoj Istri održavaju se osmi po redu Dani istarskih šparuga. U organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja ova manifestacija posvećena je jednoj od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre. Birani restorani i konobe područja, njih čak 34, u ovom će razdoblju nuditi maštovite, ukusne i mirisne delicijama u posebnim menijima, a koje će pratiti vrhunska lokalna vina i maslinova ulja.

Divlja šparoga, osim kao višenamjenska namirnica, poznata je i kao jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta biljaka. Zbog svoje niskokaloričnosti, bogatstva vitaminima, mineralima i vlaknima zovu je čuvarom zdravlja, ali i afrodizijakom. Za to je zaslužan visok udio vitamina E koji je poznat i kao vitamin plodnosti. Sve ove karakteristike čine samoniklu šparogu idealnom namirnicom za sve koji se žele zdravo hraniti, a pri tome uživati u pravom gurmanskom iskustvu.

David Sever restoran Stari Kastel
Dani istarskih šparuga predstavljeni su u restoranu Stari Kaštel u Bujama gdje su okupljeni, uživajući u delicijama mladih chefova Kristijana Budiše i Nikole Tadijanoviće, imali priliku doživjeti djelić ponude koja očekuje posjetitelje. Specijaliteti su sljubljivani s vinima Veralda Luciana Visintina i maslinovim uljima Oleum Vitae, koje je predstavio Nino Činić. Svoj vrhunski med, korišten za pripremu deserta, predstavio je pak Marčelo Melon iz API Melona.
„Iako branje šparuga podrazumijeva čeličnu volju i spremnost na pokoju ogrebotinu, svi ćemo se složiti da je rezultat više nego vrijedan svoga truda. Kombinacije su bezbrojne, od najpoznatijih fritaje, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko vještih kombinacija s mesom i ribom pa čak do slasnih deserta. Istarska šparuga je delicija, hrana, lijek i afrodizijak u jednom, pa ne čudi da smo joj posvetili manifestaciju koja traje skoro dva mjeseca“, istaknuo je jedan od organizatora, Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice Buje.

sparuge1 radio labin

Domaćini ovogodišnjih Dana istarskih šparuga su:
1. A casa, Grupija
2. Aquarius, Buje
3. Astarea, Brtonigla
4. Badi, Lovrečica
5. Buščina, Marija na Karsu
6. Da Paolo & Susanna, Zambratija
7. Hotel Makin, Restaurant Sergio, Novigrad
8. Igor, Kaštel
9. La Parenzana, Volpija
10. Lungomare, Novigrad
11. Malo Selo, Fratrija
12. Ma-ni, Umag
13. Melon, Petrovija
14. Morgan, Bracanija
15. Mulino, Škrile
16. Navigare, Novigrad
17. Nono, Petrovija
18. Pergola, Zambratija
19. Pjero, Kremenje
20. Porto Salvore,Savudrija
21. Gourmet Restaurant San Rocco, Brtonigla
22. Primizia Food&Wine, Brtonigla
23. Rino, Momjan
24. Rondo, Buje
25. San Benedetto, Dajla
26. San Leonardo, Buje
27. Sergio, Buje
28. Stari kaštel, Kaštel
29. Stari podrum, Momjan
30. Tabasco, Novigrad
31. Toni, Zambratija
32. Villa Rosetta Restoran Maruzza, Zambratija
33. Villa Vilola, Zambratija
34. Zlatna Vala, Umag

PR

{fcomment}