Novosti

06.02.2019

Sjećanje Foške Benčić - Istra prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata

Krajem siječnja u Osnovnoj školi Vladimira Gortana Žminj predstavljena je izložba „Palež u sjećanjima“ skupine autora: Željka Cetine, Roberta Doričića, Vane Gović, Igora Jovanovića, Petre Kavrečič, Mihe Kosmača, Nikše Minića, Gašpera Mithansa, Milana Radoševića i Igora Šaponje. Izložba se predstavlja u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, a u organizaciji Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, Istarskog povijesnog društva i Udruge UABA Grada Pule.

Izložba se bavi temom nacističkih i fašističkih zločina i paleža sela u Julijskoj krajini pa tako i u Istri. Ona su nositelji simbolizma područja koje je okupator pokušao „izbrisati“; stoga bi, kao i slavni Oradour-sur-Glane, Lidice i Ležáky, morali biti prepoznati kao područja sjećanja. Ti su ratni zločini obično poduzimani kao uzvratne mjere prema civilnom stanovništvu koje je podupiralo pokret otpora, prije svega partizane, odnosno Narodnooslobodilačku borbu. Palež su sela gotovo uvijek pratili pokolji, deportacije, pljačka i drugo nasilje.

Iz prikupljenih materijala, povjesničara Igora Jovanovića i Igora Šaponje, s njihovom dozvolom, u našem programu emitirali smo svjedočenje kazivačice Foške Benčić dok opisuje situaciju u Istri neposredno pred početak Drugog svjetskog rata. Kakav je tada bio život u Istri, kako su se gradile kuće i što se događalo prilikom dolaska njemačke vojske poslušajte u nastavku.