Lokalne vijesti

15.02.2019

Obilježena 175. godišnjica rođenja Giuseppine Martinuzzi

Prigodnim programom održanim u Gradskoj knjižnici obilježena je 175.godišnjica rođenja Giuseppine Martinuzzi, labinske revolucionarke, pjesnikinje, učiteljice. Nakon uvodne riječi zamjenice gradonačelnika Federike Mohorović Čekada, večer Giusepppini Martinuzzi u čast otvorio je Mješoviti pjevački zbor Giuseppina Martinuzzi Zajednice Talijana Labin. U nastavku programa profesor Tullio Vorano održao je kratko predavanje Giuseppinina materijalna ostavština Labinu koje se dotiče povrata jednog dijela Giuseppinine knjižnice, izdvojenog i pohranjenog u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci. 

O životu i djelu Giuseppine Martinuzzi izlagale su dobro upućene učenice osmog razreda Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Selina Karić i Katarina Gobo pod mentorstvom profesrice Jasmine Beloč. U najboljem svjetlu predstavile su se i labinske pjesnikinje Neda Milenkovski, Rina Miletić i Bruna Gobo koje su i ovoga puta vrlo emotivno kazivale svoje stihove. U poetskom dijelu sudjelovali su i učenici Osnovne škole Matije Vlačića Cristianna Licul i Dino Peruško pod mentorstvom profesora Deana Nestorovića i Klaudije Blašković. Podršku u organizaciji večeri posvećene Giuseppini Martinuzzi Gradu Labinu i Gradskoj knjižnici dalo je Vijeće talijanske nacionalne manjine Grada Labina i Zajednica Talijana Labin. Ujedno sujučer predstavnici Grada Labina i Zajednice Talijana Labin položili vijenac na grob Giuseppine Martinuzzi na Gradskom groblju Labin.

Forum žena SDP-a položio cvijeće na grob Giuseppine Martinuzzi

U povodu 175. godišnjice rođenja Giuseppine Martinuzzi, labinski je Forum žena SDP-a položio cvijeće na njen grob na labinskom groblju. U priopćenju kažu da su cvijeće položili kao znak uvažavanja i štovanja njenog zalaganja i javnog djelovanja za socijalnu pravdu, poštivanje ljudskih prava, ravnopravnost spolova i toleranciju.