Lokalne vijesti

22.02.2019

U Gradskoj galeriji Labin Davor Kliman s izložbom ''Otisci''

Povodom Dana labinske republike u petak, 1. ožujka 2019. godine u 19 sati u Gradskoj galeriji Labin otvara se izložba ''Otisci'' autora Davora Klimana. O izložbi će govoriti Mladen Lučić, likovni kritičar.

Davor Kliman rođen je u Puli 18. 3. 1966. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završio je u Puli. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, likovnu kulturu, odjel - kiparstvo u klasi prof. Žarka Violića. Od 1994. predaje kao profesor stručnih predmeta pri Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli čiji je sadašnji ravnatelj. Do sada je izlagao na četrdeset skupnih izložbi u Puli, Rijeci, Splitu, Rovinju, Zagrebu, Milanu, Ljubljani, New Yorku ... kao i četrnaest samostalnih izložbi. Sudjelovao je na četiri kiparska simpozija: Vinkuran - Cave Romana 1996, 1997, 2018., Trieste - Trebiciano, „Il Dialogo Delle Forme“ 1997. Javne skulpture: Banjole – Stotem (kamen)i, Stotem za Emmu (kamen), Medulin - Stotem za more (kamen), Trieste - Stotem za Lindu (kamen,drvo). Pored skulpture bavi se videom, scenografijom, slikarstvom i grafikom. Video radovi uvršteni su mu i u prvu retrospektivu hrvatske video umjetnosti, Insert. Član je i HDLU Istre od 1995. i njegov predsjednik od 2002. - 2005. godine.

"Gledajući nove radove Davora Klimana u njegovu atelijeru osjetio sam iskrenu žalost, žal što se autor do sada nije konstantno i intenzivnije bavio umjetničkim izričajem, zbog čega smo, kako ove slike nedvojbeno pokazuju, doista zakinuti. Moramo ovdje spomenuti egzistenciju umjetnika u našoj sredini, jer samo njih nekoliko može živjeti od onog što stvaraju, dok se ostali na razne načine moraju snalaziti, prvenstveno kako bi živjeli, a potom se eventualno umjetnički izražavali. Međutim, Davora Klimana nije samo materijalna stvarnost udaljila od umjetničkog stvaralaštva, već prije pedagoški rad koji on godinama obnaša odgajajući mlade kadrove i rukovodeći Srednjom školom primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli.

Novi ciklus tematski se odmaknuo od pejsaža, u biti ostao je i bez one ranije minimalističke naznake motiva, što je dovelo do potpunog oslobađanja, prepuštanja slikarskom hedonizmu i uspostavi harmonije pokreta, geste i kolorita. Intenzivna, ali pažljivo izbalansirana kromatika, koja se kreće od tonskog suzvučja do snažnog akcentualnog kontrastiranja, postaje sada bitni čimbenik Klimanovog pronicanja istinske apstraktne misli. Radovi se baziraju na izrazito slikarskim komponentama, gdje boja živi u harmoničkom suglasju s intenzitetom geste te ravnopravno sudjeluje u izgradnji nemirne i slojevite kompozicije. Istaknute kolorističke akcente pokreće svjetlost koja će u potpunosti razigrati sugestivne kromatske partije, a nastali kontrasti naglašavaju dinamiku i neprekidno kretanje, inicirano kompozicijskim rasporedom dijagonalnih i vertikalnih linija. Kliman nastavlja ono što je započeo 2012. godine, a to je inzistiranje na ostavljanju specifičnog osobnog otiska koji se zasniva na temperamentnom rukopisu, zasnovanom na afektivnoj vrijednosti duktusa vođenog razigranim koloritom. Njegovo je slikarstvo sada blisko tašističkom karakteru te na izvjestan način sažima iskustva pikturalnosti, apstraktnog ekspresionizma ali i ostalih modernističkih pokreta.

Premda svjestan recentne stvarnosti oko sebe, Kliman odlučuje u svojem slikarstvu objediniti znanja i spoznaje avangardi i moderniteta proteklog stoljeća ne obazirući se na važeće umjetničke trendove, a pitanje stila nalazi u sintezi modernističke tradicije. Recentno stvaralaštvo Davora Klimana oslobođeno je asocijativnih primjesa, narativnih ili literarnih predložaka, a umjetnikov je diskurs sveden isključivo na povratak iskonskoj slikarskoj misli." (Mladen Lučić...iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 23. ožujka 2018.

Radno vrijeme galerije:
Od ponedjeljka do subote od 9 do 13sati.
Nedjeljom zatvoreno.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.