Scena

 

 

25.03.2014

Večer 18. HGF demo festivala u Pazinu

Deseta natjecateljska večer ovogodišnjeg, osamnaestog po redu, HGF demo festivala, održat će se u petak, 28. ožujka u pazinskom klubu "Magnus". U natjecateljskoj kategoriji će nastupiti pet bendova: pazinski "LightLighters" (hard/progressive rock) te pulski sastavi "Bendover" (punk/rock/ska/reggae), "Udav" (noise), "Mortal Divinity" (metal) i "ovRHa" (punk). Poseban gost večeri je grupa "Sake" iz Pule, koja je pobijedila na HGF festivalu 2007. godine. Nastup prvog natjecatelja je točno u 22 h, a ulaz je besplatan.

Uoči koncerta, u 19.30 sati, u klubu Magnus, održat će se ZAMP-ova radionica "Intro" o autorskom pravu, namijenjena prvenstveno mladim glazbenicima koji će moći saznati sve što ih zanima o ovom području.
Priča o HGF-u počinje u Zaboku, sada već davne 1996. godine, kada je grupa glazbenih entuzijasta u dvorcu Gjalski organizirala festival na kojem je nastupilo „čak“ 48 demo bendova. Pobjednik prvog HGF-a bio je sastav "Stampedo", koji je u finalu bio malo bolji od "Kawasaki3P-a", a zanimljivo je da je te godine virovitičkoj "Vatri" finale izmaklo za dlaku.
Iz godine u godinu, festival je rastao i opravdavao svoje postojanje sve većim brojem prijava (ubrzo minimalno 200 svake godine), kvalitetnim žirijem te još kvalitetnijim izborom pobjednika. Jer isti su kasnije skoro redovito izdavali službene albume za vodeće hrvatske diskografske kuće.
Ove godine HGF postaje punoljetan, slavi svoj 18. rođendan i s punim pravom može biti ponosan na razdoblje svoje „adolescencije“. Uz to što je najveći hrvatski nacionalni demo festival - koji je tijekom godina zaprimio više od četiri tisuće prijava demo bendova te organizirao ogroman broj koncerata na kojima su, još kao neafirmirani sastavi,između ostalih nastupili "Overflow", "Erotic Biljan & His Heretics", "Gužva u 16-ercu", "Ramirez", "Gretta", "Spuštene rolete", "Onli-tu", "Ivan Vragolovich", "Đubrivo", "Quasarr", "Dogma", "Luft", "Vlasta Popić", "Lotus", "Punčke", "Mel Camino", "Mlinski kamen", "Zbunjeni"... i brojni drugi – HGF je danas krovni hrvatski demo festival u čije finale dolaze pobjednici svih važnijih hrvatskih lokalnih demo natjecanja i gitarijada. Uz to, unatrag nekoliko godina, HGF redovito uoči finala objavljuje kompilacijski CD s po jednom pjesmom svih finalista te dodjeljuje godišnje nagrade pojedincima i institucijama za doprinos razvoju hrvatske demo scene.
Na osamnaestom izdanju HGF demo festivala nastupa ukupno 105 demo sastava, na dvadeset i jednoj izlučnoj te četiri finalne večeri, u četrnaest hrvatskih gradova. Pobjednik festivala osvaja službeno digitalno izdavanje singla i/ili albuma, besplatno snimanje pjesme i videospota, voucher za kupovinu glazbene opreme u Megamuzici, godišnje medijsko pokroviteljtvo glazbenog portala Mixer.hr, nastup na festivalu "Velika rock eksplozija 7", turneju po hrvatskim klubovima i brojne druge vrijedne nagrade.


Dođite, uživajte u dobroj muzici i podržite hrvatsku demo scenu!

PR

{fcomment}