Scena

12.03.2019

Preminuo Dubravko Vorih, legendarni basist Prljavog kazališta

Dubravko Vorih, legendarni basist Prljavog kazališta, preminuo je jutros u Zagrebu u 59. godini života. Bio je jedan od najboljih hrvatskih basista, a s Prljavcima je svirao više od desetljeća. Nažalost težak karcinom otkriven mu je prošlog proljeća, dok je bend bio na australskoj i američkoj turneji. Po povratku u Zagreb Prljavo kazalište pripremilo je spektakularni koncert na stadionu u Kranjčevićevoj kojeg Vorih nipošto nije htio propustiti. Na vlastito inzistiranje svirao je na tom koncertu, a već idućeg dana otišao u bolnicu na operaciju.

Kontrabasist, bas gitarist i skladatelj Dubravko Vorih karijeru je počeo s grupama Pro Futuro i Obećanje proljeća klavijaturista Stanka Juzbašića. Usporedno s jazz karijerom sve više se okreće rocku i YU rock sceni pa tako postaje član Parnog valjka, da bi vrlo brzo s gitaristom Zokom Cvetkovićem i Draženom Scholzom oformio band Parlament s kojim snima albume "Imena i legende" i "Sve piše u zvijezdama", 1983. odlazi u Ljubljanu gdje surađuje s jazz glazbenicima Ratkom Divjakom, Bracom Doblekarom, itd...

U Zagrebu svira s legendarnim Stanleyjem Clarkeom na jazz festivalu gdje Clarke poziva bas gitariste da mu se pridruže. Nakon tog odlazi u Njemačku gdje svira u grupi rumunjskog trubača Nicka Stefanescua u grupi Nick Steven Clan, da bi se tada uputio u Köln gdje usavršava sviranje jazza s gitaristom Renatom Rožićem, bubnjarom Krunom Levačićem i saksofonistom Sašom Nestorovićem. Ubrzo zatim postaje član grupe Paula Lowea, klavijaturista i producenta i svira soul s vodećim imenima kölnske scene.

Vraća se u Hrvatsku gdje počinje novu karijeru. Osniva Dubravko Vorih & New Tribe u kojem sviraju Saša Nestorović, Matija Dedić, Zoran Jager i Kruno Levačić. Objavljuje album "Mr. Clean" za Croatia Records (1999.), te "Live in Sax" kao Dubravko Vorih Quintet sa Sašom Nestorovićem, Darkom Jurkovićem, Matijom Dedićem i Krunom Levačićem na kojem svira jazz standarde. Treći album "Catwalk" objavljuje Pučko otvoreno učilište gdje Vorih radi kao voditelj tečaja za bas gitaru. Ubrzo dobiva poziv da se priključi bandu Prljavo kazalište. S klavijaturistom iz Prljavaca Juricom Leikauffom te bubnjarom Markom Rabatićem oživljuje New Tribe, te se bandu pridružuje tenor saksofonist Mario Bočić i gitarist Davor Čivrak. Četvrti album "Two Faces of Jazz and Soul" s 19 skladbi objavljen je u izdanju Aquarius Recordsa. Dubravko Vorih dobitnik je Nagrade Status za najboljeg bas gitaristu 2000. godine.