Novosti

13.04.2019

Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće u Agroturizmu Paladnjaki kod Žminja

Tradicionalna manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” i ove će se godine održati na Cvjetnicu, u nedjelju, 14. travnja i to u Agroturizmu Paladnjaki kod Žminja. Vrijedne domaćice, svaka po svom receptu, već sedum godinu za redom mijesit će pince, demonstrirajući ono što je nekoć bila svakodnevnica u uskrsno vrijeme, a danas je već pomalo egzotika.

Svoje će slatke tajne u pripremi pinci nesebično podijeliti s posjetiteljima, a na bogatu izložbu donijet će i uskrsne kolače te pisanice. Slatki eksponati dolaze iz cijele Istre. Vlasnica „naštabeleje“ pince odlazi na „Pinca fest“ u Općinu Bale, manifestaciju koja se održava u baljanskom kaštelu Bembo 20. travnja, dan pred Uskrs.

U Paladnjakima pak, osim svega navedenog, možete uživati i u stolu koji prezentira „Vazmeno ručenje“; obrok kakav se u Žminju, srcu Istre, jeo na dan Uskrsa, kada bi obitelj jela blagoslovljenu hranu na najveći kršćanski blagdan, onaj koji simbolizira vjeru u život.

Nakon proglašenja najštabeleje pince, sve izložene slastice će se podijeliti, uključujući i pince koje će četiri domaćice pored ognjišta neumorno mijesiti od 14 do 21 h, koliko manifestacija i traje.

Podijelit će se i „najveća pinca na svijetu“. Naime, prošle je godine gospođa Zdenka Jakus na manifestaciji umijesila i ispekla pincu tešku 26 kg, a ove će godine oboriti vlastiti rekord te pripremiti kilogram težu pincu.

Uz dobru hranu, neće nedostajati ni bogati kulturno-zabavni program.