Novosti

15.04.2019

Ovog tjedna 1. Festival industrijske baštine i Tradicijski sajam

U Labinu danas u organizaciji Labin Art Expressa XXI počinju dva zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. U sklopu projekta Inspiracija održat će se 1. Festival industrijske baštine, a u sklopu projekta Društveno kulturni centar Lamparna Tradicijski sajam. Festival industrijske baštine počeo je  Stručnim simpozijem na temu revitalizacija industrijske baštine kroz turizam na kojem su sudjelovali  razni stručnjaci iz Labina, Rijeke, Trbovlja i Slovenske Bistrice koji će predstaviti na koji je način i kroz kakve aktivnosti i događaje industrijska baština u ovim gradovima uključena u predstavljanje turistima. 

Na 1.Festivalu industrijske baštine danas se otvara izložba Inspiracija – Industrijska baština na kojoj će se Muzej grada Rijeke predstaviti izložbom plakata Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda; Centar za domaćinske i umjetničke obrte iz Slovenske Bistrice izložit će replike starih lončarskih proizvoda, a dizajnerica Vesna Plavec svoj unikatni nakit od aluminijskog otpada; Delavski Dom Trbovlje predstavit će skulpturu Stojana Batiča Rudarsko sunce, a Labin Art Express XXI rad Rudar – Ratnik – Umjetnik Metal Gurua. 

Izložbu se do nedjelje može razgledati svakodnevno od 10 do 14 i od 17 do 20 sati. Pripremajući izložbu, kazao je na konferenciji za novinare najavljujući ove dvije manifestacije, predsjednik Labin Art Expressa XXI Dean Zahtila povijesnu vezu između Labina, Rije, Trbovlja i Slovenske Bistrice, gradova uključenih u ovaj projekt: (ton – Dean Zahtila). Od danas do petka održava se i likovna kolonija na temu industrijske baštine s umjetnicima: Marinom Rajšić i Nicol Načinović iz Labina, Jurijem Crnkovičem iz Trbovlja, Rokom Dragićem iz Slovenske Bistrice te Lucom Lukačić iz Rijeke. Ideja i cilj likovne kolonije kazala je njezina voditeljica Ivona Verbanac je: (ton – Ivona Verbanac). 

Prvi, pilot Festival industrijske baštine završit će u subotu koncertom Elis Lovrić i Stjepana Dečkovića. Tradicijski sajam koji  se otvara u 17 sati izložbom Labinština.etno dio je projekta Društveno kulturni centar Lamparna. Društveno kulturni centar Lamparna je projekt, pojasnio je Dean Zahtila: (ton – Dean Zahtila 1). U sklopu tog projekta u organizaciji Grada Labina održat će se i četiri javne rasprave o budućoj namjeni rudarskog kupatila, a prva će se održati ove srijede u 12 sati u Gradskoj knjižnici, najavio je stručni suradnik za informiranje Grada Labina Nino Bažon: (ton – Nino Bažon). Na Tradicijskom sajmu sutra će se održati smotra tradicijskih plesova i glazbe, u srijedu koncert Jazz va Labine, u četvrtak radionice nematerijalne baštine i dječja smotra folklora, u petak Smotra vina, a u subotu zadnje gana Samonj va subotu.