Lokalne vijesti

14.05.2019

Meh na srcu okupio tridesetak svirača

Radničko kulturno umjetničko društvo „Rudar“ u subotu je u Raši organiziralo vrlo uspješan tradicionalni 24. susret svirača na mehu, dvojnicama, šurlama, sopelici i mešnicama Istre, pod nazivom „Meh na srcu“, jedini te vrste u Istri. Ovogodišnji susret otvorile su svojom poezijom posvećenom sviračima i tradicionalnom susretu, labinske pjesnikinje Rina Miletić i Bruna Gobo koje su poeziju govorile uz svirku meha kojeg je svirala Adrijana Miletić. Na susretu je svojom starinskom trieštinkom zasvirao i zapjevao samouki labinski svirač Franko Kalac. 

Ovaj tradicionalni susret svirača održao se ove godine u znaku obilježavanja jubileja raškog RKUD-a „Rudar“, 70. godišnjice neprekidnog plodnog amaterskog djelovanja, i značajnog doprinosa ovoga društva u očuvanju kulturne baštine Labinštine, Istre i Hrvatske. Nastupilo je tridesetak svirača iz Istre, Slovenskog primorja, Cresa i Lošinja. Svirači RKUD-a Rudar, članovi KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana, KUD-a „Mate Balota“ iz Raklja, KUD-a „Barban“, iz Barbana, Vodnjana, svirači iz Pule, Medulina, Rovinja, a nastupio je i svirač labinskih korijena Kranjac Marino iz Bertoki kraj Kopra. Posebni gosti ovogodišnjeg susreta bili su svirači iz Cresa, Orleca i Nerezina, Toni Fučić, Dario Kučić i Mario Mužić. Oni su svojim nastupom obogatili ovogodišnji susret svirkama na mehu, a svirali su tradicionalni otočki tanac u nekoliko verzija, starinsku polku i zapjevali u dva glasa karakteristične pjesme sa otoka. 

Nastupio je i najstariji aktivni svirač Labinštine i šire, 89-godišnji Josip Lazarić iz Šumbera koji je svirao na mehu starinski Šumberski tanac, ali zasvirao je i na dvojnicama i mešnicama te oduševio prisutne svojom svirkom na „uslicama“, usnoj harmonici te izazvao publiku na dugotrajan aplauz. Najmlađi svirač ovogodišnjeg susreta bio je Antonio Kos s navršenih 12 godina koji je zasvirao na mehu. Starinsku popularnu pjesmu u Istri „Zaspaj Pave“ su zapjevali Paula i Franko Kos i Bruno Matošić. Nastupili su još i Rino Martinčić iz Zartinja, kojemu je to prvi nastup na ovom susretu, Bepi Miletić Jureško iz Paradiža koji je izvrsno zasvirao na dvojnice, mešnice i sopelice, i time se po tko zna koji put iskazao kao izvrstan svirač Istre na ovim tradicijskim instrumentima. 

Na kraju susreta, kojeg su vodili Miranda Škalamera Verbanac i Pino Knapić, zasvirale su i jedine djevojke na Mehu na srcu, Adrijana Miletić i Rafaela Blažina. Rafaela Blažina je jedina na susretu zasvirala i na tradicijskim šurlama, a jedna je od rijetkih koja i taj instrument bogate tradicije i starine svira u Istri. Pored izvrsnih svirki labinskog tanca na mehu zapjevale su na tanko i debelo starinsku pjesmu „Zazrela je šenica“, pjesmu koja se danas rijetko može čuti na manifestacijama u Istri.

Snimku manifestacije poslušajte ove nedjelje u 17:00 sati na Radio Labinu.