Lokalne vijesti

14.05.2019

Tura ''Putovima Žive štrigarije'' jučer nije održana, druga je na rasporedu 24. svibnja

Zbog lošeg vremena jučer nije održana prva besplatna petosatna tura „Putovima Žive štrigarije“ koju  provodi Općina Pićan. Druga tura održat će se 24.svibnja. Tijekom petosatne ture koja će u 16.30 sati krenuti iz Pazina, obići će se Pazin-Lindar-Katun Lindarski-Žminj-slap Sopot-Tupljak-Pićan i Gračišće. Kod Pazinske jame ispričat će se legenda vezana uz diva Bana Dragonju koji je natopio suhi kraj i stvorio tako današnju rijeku Dragonu. Uz  križeru u Katunu Lindarskom vezana je legenda o Štrigi i Krsniku, a legenda kaže da je kod crkve sv. Mora u Žminju, Orko ili drugim imenom Mrak, uzeo čovjeka i prenio ga preko rijeke Dragonje, koja je tada prolazila pokraj crkve. 

 
Četvrti interpretacijski punkt je slap Sopot mjesto povezano s bićima, najčešće vilama, koje su aktivne noću sve do jutarnjeg kukurikanja nakon čega gube moć.  Također vjeruje se da su stijene koje su nosile kako bi sagradile Arenu u Puli pale na put u blizini slapa Sopot i sela Floričići. Tu su i Macmalići, dobri patuljci koji vole raditi nestašluke. U Pićnu će se ispričati legenda o Niceforu, koja govori o tome kako su i zašto tadašnji stanovnici Pićna dobili svoj nadimak Trnoplesari. U Gračišću će se posjetiti crkva Majke Božje na Placu, ispred koje su, točnije na njenom vanjskom zidu na kamenim blokovima zabijeni čavli, koje su prema pričanjima zabijale nerotkinje kako bi izliječile nerodnost.  
 
Ruta „Putovima Žive štrigarije od Pohorja do Istre“ rezultat je projekta iz programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska „Živa coprnija-živa štrigarija“pokrenutog u svrhu  aktivnog  njegovanje bajoslovne baštine Pohorja i Istre. Projekt će razviti prekogranični kulturno-turistički proizvod koji će posjetiteljima predstaviti prirodnu i kulturnu baštinu Pazina, Žminja, Gračišća i Pićna.