Lokalne vijesti

03.06.2019

PetiVina uz vino, zabavu i kulturu

U Pićnu je u subotu održana PetiVina, tradicionalna manifestacija posvećena vinima i degustaciji vina. Svoja vina ove su godine predstavili: Vina San Martino, Vina Baćac (Vina z Kukurini), Vina Fuhtar iz Nedešćine, Fameja Matošević iz Rovinja, vina Uljare Perinić, Vina Siljan iz Šegotići, Moreno Čule iz Oriča, Vina Romeo iz Nedešćine i Vina Sosich. Pored vina posjetitelji su mogli degustirati jagode Danijela Carića, te maslinova ulja OPG Runko, Perinići i OPG Smoković iz Bolobani.  Degustaciji vina prethodila je skupština Udruge Pićanaca „Trnoplesari“, a otvorena je i izložba radova studenata zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta o snimanju, istraživanju i prijedlozima revitalizacije Pićna  provedenim u razdoblju od 2016. do 2018. godine. 

 
Održana je i druga književno-recitalna manifestacija „Pićonski feroli i feralići“, na kojoj su nagrađeni najbolji radovi u tri kategorije. U konkurenciji osnovaca najbolji rad , pjesmu „Špigeti“ imao je Donald Hil, učenik prvog razreda Područne škole Pićan, Osnovne škole Vladimira Nazora Potpićan: (ton – Donald Hil). U istoj konkurenciji drugo mjesto pripalo je Viti Maglica, učenici trećeg razreda iste škole s pjesmom „Črnica“, a treće Luciji Juričić, učenici drugog razreda Područne škole Pićan s pjesmom „Tići“. U konkurenciji srednjoškolaca, kao i prošle godine, pobijedila je Roberta Smilović, učenica 4.razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin s pjesmom „Naslišaj...“: Drugo mjesto osvojila je s pjesmom „Neki“ Lea Bažon, učenica drugog razreda Pazinskog kolegija klasične gimnazije, a treće Hana Depikolozvane s pjesmom „Mat“, učenica prvog razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin. Laureatkinja u kategoriji odraslih je Sanja Depikolozvane s pjesmom „Zgubljene besede“. Drugo mjesto zaslužio je Josip Pino Klarić s pjesmom „Razbrckane misli“, a treće Irene Radoš s pjesmom „Zgubljen san“.  
 
U realizaciji Istra Inspirita, održano je i drugo uprizorenje „Legende o trnoplesarima“. U večernjem zabavnom programu nastupili su Vesna Nežić Ružić i Anelidi te DJ Hoky.
 
Reportažu iz Pićna poslušajte ovog utorka u 12:30.