Lokalne vijesti

04.07.2019

Po transparentnosti proračuna na Labinštini najbolje općine Kršan i Pićan

Institut za javne financije predstavio je najnovije službene rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih lokalnih jedinica u Hrvatskoj, prema kojem su najtransparentnije  jedinice lokalne samouprave na Labinštini općine Kršan i Pićan koje su  na svojim službenim mrežnim stranicama objavile svih pet traženih proračunskih dokumenata, izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. i proračunski vodič za građane za 2019. godinu. 

Transparentnost proračuna ocjenjivala se brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2018. do ožujka 2019. godine pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Grad Labin te općine Sveta Nedelja i Raša ocijenjene su četvorkom, odnosno nisu objavili proračunski vodič za građane za 2019. godinu.  Institut za javne financije ovo istraživanje provodi od 2015. godine. 
 
Zanimljivo je tako da je Grad Labin prošle i pretprošle godine bio ocijenjen peticom. Općine Labinštine u tom su razdoblju uznapredovale u transparentnosti proračuna, a posebice Kršan, Raša i Pićan koje su prije pet godina imale samo izglasan proračun.  Za provedbu istraživanja koje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost zaslužne su Katarina Ott, ujedno i ravnateljica Instituta za javne financije i Mihaela Bronić.