Lokalne vijesti

19.07.2019

Sutra počinje festival umjetnosti i kulture u ekstremnim životnim uvjetima ''Krapan EU Kapital 2019''

Od sutra pa do idućeg petka, 26. srpnja u Krapnu će se održati festival umjetnosti i kulture u ekstremnim životnim uvjetima „Krapan EU Kapital 2019“. Svečano otvorenje festivala upriličit će se sutra uvečer u 20 sati otvorenjem izložbe „Svjetlo na početku tunela“ u kojoj već tradicionalnu sudjeluju mještani i gostujući umjetnici. Na izložni izlažu Anka Blažić, Sabina Buljbašić, Bahrija Okanović, Hana Mušanović i  Branka Cvjetičanin. 

Uz Polygon programe na festivalu se održavaju i popratni programi Kino Krapan u suradnji s Kine Dok europskom mrežom kino distributera na kojem će se prikazati zanimljivi filomove koji se ne mogu vidjeti u kinima i televizijskim ekranima. Program Vila pinka, rezidencijalni program ove godine ugošćuje i predstavlja „Dobre prakse“ u sferi inovativnih i participativnih modela rada u kulturi i umjetnosti. Ove godine organizatori pokreću novi program  Rudnik znanja – seriju predavanja pravih rudara znanja s posebnim gostom publicistom Marijanom Milevojem, kroničarem labinskog kraja.  
 
Novost u programu je Večer poezije  kojim se želi ukazati na ugroženost jezika i manjinske jezike Labinštine i okolice. Na festivalu će se predstaviti prvo kazališno uprizorenje „Čovjek koji se bojao zaspati“ u izvedbi glumca i režisera Matije Kezelea,. Dramaturgiju potpisuju Mario Kovač i Marija Kleb,  a predstavu je  koprodukcija Polygona, Kotar Teatra i Kluba Močvara. U Krapnu će se održati i koncert, ali i snimanje spota bečkog muzičkog kolektiva „Soda i Gomorra“. 
 
Ovogodišnje izdanje festivala Krapan EU Kapital ’19, kao i ostali ovogodišnji Polygon programi podružnice Krapan – Krapan KineDok i Vila Pinka – rezidencijalni program za umjetntike i goste Krapna, priprema su za veliko finale u 2020. godini kada će i Krapan  sudjelovati u  programu 3. Bijenala industrijske umjetnosti i programu Rijeka – europske prijedstolnice kulture 2020. kao njezino „nulto“ susjedstvo. 
 
Polygon – Centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi ovogodišnji program ostvaruje u suradnji s Labin Art Expressom i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a dio je regionalne platforme „Rudnici kulture“. Ovogodišnji program podržan je i sufinanciran od strane Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova. Program  sutra, prvog dana  počinje u 19 sati Rudnikom znanja, pričom Maria Zaccarie „Brsečki česan“, a završava u 21 sat kušanjem brsečkog česna i spravljanjem čarobnog napitka. U nedjelju u 19 sati Rudnik znanja donosi priču „4 grada Dragodid“ Marija Zaccarije. U 20 sati večer je poezije  ugroženih i manjinskih jezika Labinštine i okolice „Chakavian Tribe“, a poeziju će čitati Romina Tominić. U 21 sat rudarski je mohito party.