Lokalne vijesti

22.07.2019

Općina Kršan obilježila svoj dan

Općina Kršan  proteklog je vikenda nizom manifestacija obilježila Dan općine.  Svečanosti su počele u petak navečer svečanom sjednicom  Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Valdi Runko govorio o jednogodišnjem radu općinske uprave. Kazao je kako je uređen Eko muzej Vlaški puti u Šušnjevici čije se otvaranje očekuje do 30.rujna, izgrađen je privez čamaca u Plomin Luci s 153 veza, kreće se u projekt obnove Kaštela u Kožljaku.  Zbog velikog broja djece, istaknuo je Runko u planu je otvaranje nove skupine u Dječjem vrtiću Kockica, na neće se odustati niti od izgradnje školske sportske dvorane u Potpićnu, kao i Doma umirovljenika te Poslovne zone.  Općina Kršan i HEP potpisali su, rekao je Runko,  odgovarajuće dokumente kojima se omogućava gradnja solarnih elektrana na 50 hektara zemljišta u Novoj Vasi. Snaga će biti 25 megavata, a proizvodit će 30 milijuna kilovatsati godišnje. Dio je to HEP-ove strategije orijentiranja na obnovljive izvore energije, a početak gradnje , predviđen je za početak 2021. godine. Vrijednost investicije je 25 milijuna eura. Načelnik Runko je na kraju zaključio: (ton - Valdi Runko).

Gostima se na sjednici obratio i potpredsjednik Vijeća Roko Terković podsjetivši da je područje Kršana bilo povijesno poznato po poljoprivredi i vrsnim zidarima. „Štitimo svoje i poštujmo tuđe“, zaključio je Terković. Na svečanoj sjednici Dan općine čestitala je zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, rekavši kako se općine izvrsno razvija, dok je u ime jedinica lokalne samouprave Kršancima njihov dan čestitao zamjenik labinskog gradonačelnika Zoran Rajković. Na sjednici su godišnje nagrade Općine Kršan uručene Ratku Runku, Katici Kos, Dorini Knapić, Nadi Peršić, Silvani Smilović, Udruzi Čepljonske maškare i Branku Katičiću-Đoletu. „Moramo se međusobno podupirati i radovati tuđem uspjehu, jer jedino temo ćemo svi zajedno napredovati:“, kazala je zahvalivši se u ime svih nagrađenih Nada Peršić.  Svečanu sjednicu su glazbom upotpunili Zoran Karlić i Dalen Načinović zasviravši Mantinjodu te Klapa Labin.  
 
Središnji dio proslave Dana Općine Kršan   održan je u subotu navečer na Sportsko rekreacijskom centru  Pristav. U kulturnom programu sudjelovali su KUD Ivan Fonović Zlatela, njihovi gosti RKUD Rudar iz Raše i KUD Kršanski ljiljani. U zabavom programu mnogobrojne posjetitelje zabavljali su Duo Fenix i grupa Vigor. Sinoć je pak na plominskoj Lombordi nastupila Klapa Kastav. U sklopu proslave Dana općine održan je i bogat sportski program, a svečanosti će završiti u četvrtak, 25.srpnja na Dan sv.Jakova, zaštitnika općine, svetom misom koja će se u župnoj crkvi u Starom gradu Kršanu služiti u 19 sati.