Novosti

08.08.2019

Grisia zove u Rovinj!

Najdugovječnija izložba na otvorenom, višedesetljetna Grisia, ove nedjelje, 11. kolovoza 2019. godine, doživjet će još jedno svoje izdanje, ovog puta s nekoliko preinakama u samoj organizaciji, ali s dugoročnim ciljem da postane središnje mjesto okupljanja i druženja likovnih umjetnika. 

"Osigurali smo besplatni parking za sve izlagače i to kod nogometnog igrališta Valbruna odakle će biti osiguran prijevoz do grada", rekla je Tajana Ujčić, v.d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.
Ovogodišnja Grisia posvećena je velikom slikaru Brunu Mascarelliju koji nas je nedavno napustio, a koji je desetljećima bio dobri duh Grisije.

Prijave teku ispred Muzeja na sam dan izložbe i to od 7 sati ujutro, zaključno do 9 i 30, dok je svečano otvaranje planirano za 10 sati ispred kuća slikara Mascarellija i Vuličevića - Grisia 46.
Za glazbenu kulisnu zaduženi će biti Streptet jazz quintet poznatog istarskog glazbenika Branka Šterpina.

"Dodjela nagrada za Grisiju i Likovnu koloniju održat će se u 17 sati također ispred kuća slikara Mascarellija i Vuličevića - Grisia 46. rekla je Ujčić, otkrivajući da će nakon dodjela nagrada biti upriličeno druženje za sve sudionike uz sir i pršut koji su tradicionalne nagrade na Grisiji, ali koju su se po nepisanom pravilu uvijek blagovali svi sudionici. 

Dječje radionice "Priče iz đardina / Storie nella corte" ove godine održat će se upravo u dvorištu obitelji Mascarelli.

"Prva radionica je Slikar Bruno Mascarelli dječjim očima / Laboratorio d'arte Pittore Bruno Mascarelli visto dei bambini koju vodi Lilia Batel namijenjena je populaciji od 5 do 18 godina, dok je druga U zelenoj oazi slikara Mascarellija / Nell’oasi verde del pittore Mascarelli koju vodi Kolektiv Priče iz šume namijenjena djeci od 5 do 12 godina i svaka traje sat i trideset te će se voditi na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku", rekla je Andrea Milotić iz Muzeja Grada Rovinja-Rovigno naglasivši kako će konačni radovi biti izloženi u vrtu obitelji Mascarelli.

Već po običaju, Grisia predviđa i sudjelovanje najmlađih umjetnika, odnosno program Grisia Junior.

Argeo Curto, član žirija ovogodišnje Grisije, inače poznati i dugogodišnji ravnatelj rovinjskog muzeja, govoreći o nagradama naglašava da će je dobiti onaj koji svojim djelom istu i zasluži, jednostavnije rečeno, jedini je kriterij kvaliteta, a ne poznanstva i prijateljstva.

Dodjeljuju se dvije otkupne nagrade od po 10.000,00 kuna koje od ove godine nose ime Bruno Mascarelli i Slobodan Vuličević, dok treću u iznosu od 4.500 kuna već tradicionalno osigurava Maistra. Uz Argea Curta ocjenjivački sud čine Iva Körbler kao predsjednica žirija, Višnja Bralić, Irena Bekić i Marijana Paola Ferenčić.

U večernjim satima na tradicionalnu Grisiju nadovezuje se program Grisia Youth s naglaskom na novomedijsku umjetnost.

"Program započinje u 21 i 30 na platou iza crkve svete Eufemije preformansom, nakon čega ide projekcija filma "Glavno jelo" redateljice Kristine Barišić, rekla je Ivana Čehić Rabljenović, iz Udruge Faro 11 koji su za večernju glazbenu podlogu organizirali DJ Evana i Barbaru Munjas.

"Proglašenje pobjednika je u ponoć, glavna nagrada je novčana i to u iznosu od 4.000,00 kuna, dok je druga samostalna izložba u galeriji Sveti Toma", rekla je Čehić Rabljenović.

Na kraju su svi okupljeni pozvali umjetnike koji tradicionalno dolaze na Grisiju, one koji su nekada redovno dolazili, ali i mlade umjetnike, da svojim dolaskom podrže tradicionalnu izložbu likovnih umjetnika na otvorenom te najavili njeno osuvremenjivanje za 2020. godinu.