Scena

11.08.2019

Ulyssesovi dani klavira na Velikom i Malom Brijunu

U miru i tišini vrta mletačke kamene vile iz 16. stoljeća, danas Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, održat će se „ULYSSESOVI DANI KLAVIRA“. U četiri uzastopne večeri, na rubu idilične šume kojom lutaju jeleni, za koncertnim će se klavirom izredati niz domaćih i stranih glazbenika u širokom stilskom i žanrovskom rasponu, svjedočeći o primjenjivosti i vitalnosti ovog tradicionalnog glazbala.

U ponedjeljak 12. kolovoza program će otvoriti naš proslavljeni pijanist i skladatelj Matej Meštrović sa svojim gostima Matthew Mayerom (USA) i Antonijom Pacek (Austrija) koncertom pod nazivom „NEW AGE FOR EVERY AGE“

Pijanist i skladatelj Matej Meštrović, već godinama aktivan na našoj sceni, u posljednje je vrijeme ostvario niz izuzetnih internacionalnih uspjeha. Nakon osvojenih brojnih nagrada, postao je ekskluzivni izvođač moćne američke diskografske kuće Parma Recordings, a uz nastupe širom svijeta, prošle je godine vlastitu skladbu „Dunavska rapsodija“ uz pratnju simfonijskog orkestra praizveo u prestižnoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku.

U ulozi domaćina programa “New Age For Every Age” pozvao je u goste dvoje uspješnih kolega, odlučivši se za pitki i dopadljiv izričaj kakvom je i sâm oduvijek bio sklon. Neki to nazivaju „new age“, neki „neoklasika“, ali za njega i autore-izvođače koje je odabrao, Antoniju Pacek, Osječanku s bečkom adresom, i Matthewa Mayera iz Omahe, to je prvenstveno glazba puna emocija. Ovu intimnu i profinjenu ambijentalnost, blisku skladanju za film, nezahvalno je kategorizirati i silom svoditi na hladnu žanrovsku terminologiju.

Idućeg dana, 13. kolovoza, nastupit će SILENCE, ljubljanski autorsko-izvođački duo koji je aktivan već dvadesetak godina. Primož Hladnik i Boris Benko imaju iza sebe niz uspjelih albuma, koncertnih nastupa u raznim formacijama te međunarodnih filmskih i kazališnih projekata. Surađivali su i s kazalištem Ulysses, skladajući glazbu za spektakularne predstave “Tesla Electric Company” i “Kaligula”, u režiji neprežaljenog Tomaža Pandura. Prepoznatljivost njihovog zvuka čine dosljedno dominantna uloga klavira i specifičnost vokalnog stila.

U srijedu 14. kolovoza nastupit će mladi i daroviti pijanist Karlo Hubak s izborom Beethovenovih sonata. Mladi pijanist Karlo Hubak je proteklih godina, dovršavajući istodobno postdiplomski studij dirigiranja na Ruskom državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov u Sankt Peterburgu, održao vrlo uspješnu i od kritike pohvaljenu seriju koncerata Beethovenovih sonata u zagrebačkom Glazbenom zavodu. Ovaj osebujni i temperamentni glazbenik se zapravo vraća na Brijune jer je svoju profesionalnu karijeru svojedobno upravo tu i započeo, kao klavirist i dirigent scenskog ansambla u predstavi „Cabaret Brecht: Zadrživi uspon Artura Uija“.

Četvrtim koncertom ovog svojevrsnog mini-festivala, u četvrtak 15. kolovoza, predstavit će nam se renomirana pijanistica s Malte - Charlene Farrugia, s djelima Liszta, Brahmsa, Chopina i Saint Saensa.
Charlene Farrugia je svojedobno glasila za klavirski „enfant terrible“, jer je debitirala već s 13 godina, nastupom uz National Orchestra of Malta. Otkrićem njenog talenta, uslijedile su turneje širom svijeta. Nastavak karijere joj je obilježen pobjedama na nizu međunarodnih smotri i natjecanja, a izvodeći zahtjevan klavirski repertoar imala je priliku surađivati s mnogim prominentnim orkestrima i dirigentima. Snimila je i album (Charles Camilleri „Piano Concerto no. 1“) za NAXOS, jednog od vodećih izdavača klasične glazbe.

Cijelu će manifestaciju zatvoriti i zaokružiti upravo onaj čijim je nastupom i započela. Ekskluzivnim i spektakularnim koncertom „CLASSICS FOR NEW GENERATION“, u nedjelju 18. kolovoza na tvrđavi Minor na Malom Brijunu, Matej Meštrović će predstaviti svoje nove autorske radove “Danube Rhapsody” i “New England Rhapsody” s nedavno objavljenog albuma u izdanju moćne američke diskografske kuće Parma Recordings. Nastupit će uz pratnju Južnočeške filharmonije pod ravnanjem dirigenta Mirana Vaupotića.

Brod iz Fažane za Veliki Brijun polazi u 20:00 sati.

ULYSSESOVI DANI KLAVIRA - RASPORED

12.  8.
„NEW AGE FOR EVERY AGE“
Matej Meštrović (Hrvatska/Croatia), Matthew Mayer (USA), Antonija Pacek (Austrija/Austria)
Veliki Brijun
Brod iz Fažane polazi u 20:00 sati

13.  8.
SILENCE (Slovenija)
Hladnik (klavir), Benko (vokal)
Veliki Brijun
Brod iz Fažane polazi u 20:00 sati

14. 8.
KARLO HUBAK (Hrvatska/Croatia) -
Izbor iz Beethovenovih sonata
Veliki Brijun
Brod iz Fažane polazi u 20:00 sati

15. 8.
CHARLENE FARRUGIA (Malta)
Djela Liszta, Brahmsa, Chopina i Saint Saensa
Veliki Brijun
Brod iz Fažane polazi u 20:00 sati

18. 8.
VELIKI KONCERT:
MATEJ MEŠTROVIĆ I JUŽNOČEŠKA FILHARMONIJA
Mali Brijun
Brod iz Fažane polazi u 20:30 sati

KUPNJA ULAZNICA
Putem internetske stranice kazališta: http://www.ulysses.hr/hr/raspored, sustava Eventim te na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani
Radno vrijeme recepcije u Fažani: svaki dan od 10:00 – 13:15 i od 18:00 – 22:00 sati.
REZERVACIJE
Telefonom na broj 091 7967 197 ili 052 525 581 ili putem e-maila ulaznice@ulysses.hr.