Novosti

12.08.2019

Smotra u Raši: svečanost istarske tradicije, pjesme, svirke i plesa

U Raši je u subotu navečer održana središnja 54. Smotra narodne glazbe i plesa Istre, a zastava smotre je nakon mimohoda svih sudionika podignuta uz zvuke Mantinjade koju su odsvirali Mihael Glavaš na maloj roženici i Željko Glavaš na velikoj roženici: (ton – mantinjada). Smotru je otvorio pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica: (ton – Vladimir Torbica). Na prepunom raškom trgu predstavili su se zatim pjevači, svirači i plesači iz cijele istre, njih oko 250, ali i gosti KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike, Folklorno društvo Orelc sa Cresa i KUD Đulistan iz Labina. 

Čuli su se zvuci sopele, miha, roženica, šurli, bajsa, klarinita, vijulina. Pjevalo se na tanko i debelo, taranjkalo, pjevalo na talijanskom jeziku, a plesao se balun, rašpa. Na kraju predivne raške večeri spuštena je zastava, a predsjednik Organizacijskog odbora Josip Pino Knapić posebno je istaknuo: (ton – Josip Pino Knapić). Zahvalila se i raška općinska načelnica Glorija Paliska: (ton – Glorija Paliska). A zatim su Josip Pino Knapić i Glorija Paliska zastavu za iduću 55.Smotru narodne glazbe i plesa Istre predali novim domaćinima, zamjeniku načelnika Općine Sveti Petar u Šumi Nadiru Breščiću i tajnici Floklornog društva Pazin Vilmi Mlekuš. 
 
 
Preuzimajući zastavu Breščić je poručio: (ton – Nadir Breščić). Posjetitelje su nakon svega do kasno u noć zabavljali Serđo Valić i Magnolija. Organizatori 54. Smotre narodne glazbe i plesa Istre, koja je bila posvećena 70. obljetnici RKUD-a Rudar, bili su Savez folklornih društava Istarske županije, Odbor Smotre narodne glazbe i plesa Istre i RKUD Rudar, a suorganizator Općina Raša. 
 
Cijelu snimku Smotre poslušajte ove nedjelje, 18. kolovoza u 17 sati na Radio Labinu. Video klipove i fotografije pronađite na našoj Facebook stranici.