Lokalne vijesti

13.09.2019

Otvaranje Edukativnog gradskog pčelinjaka i Sajam pčelinjih proizvoda

Sutra će se održati Sajam pčelinjih proizvoda i otvaranje Edukativnog gradskog pčelinjaka. 

 
Ove subote u 11,00 sati u Viletama u Labinu svečano će se  otvoriti Edukativni gradski pčelinjak.  Projekt je to  realiziran u sklopu međunarodnog  projekta  suradnje „MED-O-VITA“  koji se odvija  između LAG-a „Istočna Istra“ u ulozi glavnog partnera, te partnera iz Slovenije: LAS s CILjem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline, a u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin. Program je financiran iz mjere: 19.3.2. Programa ruralnog razvoja. Svrha edukativnog gradskog pčelinjaka u Labinu jest doprinijeti izgradnji i opremanju društvene infrastrukture koja povećava atraktivnost područja Labinštine i stvara bolje uvjete za kvalitetan život, te omogućava kvalitetnije provođenje slobodnog vremena lokalnog stanovništva. 
 
A što će se sve u Edukativnom gradskom pčelinjaku raditi pojasnio je predsjednik Pčelarske udruge Labin Darko Martinović:  (ton – Darko Martinović). Na otvaranju Edukativnog gradskog pčelinjaka  bit će predstavljena i kuharica „Recepti s medom“, a koja je također realizirana u sklopu projekta „MED-O-VITA“. S područja LAG-a „Istočna Istra“ izradi brošure i svojim receptom doprinijeli su, veli voditeljica LAG-a Mirela Faraguna: (ton – Mirela Faraguna).  
 
 
U sklopu međunarodnog projekta suradnje „MED-O-VITA“  sutra će se, s početkom u 18 sati na rivi u Rapcu održati i Sajam pčelinjih proizvoda. S ciljem veće prepoznatljivosti meda te njihove primjene u kulinarstvu u Rapcu na rivi održat će se i međunarodni cooking show na kojem će se pojedini recepti na bazi meda pripremati. Zainteresirani posjetitelji moći će tako besplatno degustirati burger od ribe s kremom od buče i meda (Due Fratelli), Karamelizirane kruške sa skutom i medom (Alvona d.o.o.), kranjsku kobasicu s medom, loški kruh te orahove štrukle s medom (LAS loškega pogorja), medni kruh i domaće pileće varivo s knedlom i medom iz pokrajine Koroške (LAS Mežiške doline), medni sladoled, žlikrof od pira punjen suhim voćem i preliven medom (LAS s CILjem). Sajam pčelinjih proizvoda otvorit će Kulturno umjetničko društvo “Ivan Fonović Zlatela” Kršan.