Lokalne vijesti

16.09.2019

Labin ima gradski pčelinjak: Kruna projekta Med-o-vita

U subotu je u Viletama u Labinu svečano otvoren Edukativni gradski pčelinjak, kao dio međunarodnog projekta Med-o-vita kojeg je LAG Istočna Istra provodio s partnerima iz Slovenije LAS s CILjem, LAS Loškega pogorja i LAS Mežiške doline, a u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin."Ovo je najljepši pčelinjak koji sam ikada vidio", kazao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić otvarajući pčelinjak. Svečanosti je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan  koji je rekao da je pčelarstvo u Istri u padu zbog opće poznatih trendova, no da će se u županijskom Odjelu za poljoprivredu svojski truditi da to promjene. Dodao je da je ovo prvi takav gradski edukativni pčelinjak u Istri, te vjerojatno jedini u Hrvatskoj te kao takav služi kao hvalevrijedan uzor drugima: (ton – Ezio Pinzan). Darko Martinović, predsjednik Udruge pčelara Labin podsjetio je da rijetko tko ima tako dugu povijest pčelarstva kao Labin, pa se tako još u statutu iz 1341. spominje da se 7,8 obitelji time bavi i da ima oko 500 košnica. Iznio je i podatak da je još 'tisuću sto i neke' godine Labin preko luke Rabac izvozio med, no da bi to ipak netko drugi trebao istražiti: (ton – Darko Martinović), kazao je Martinović, dodavši da su pčele iz gradskog pčelinjaka ostavština pokojnog Lučana Brnjca, kojemu dugujemo zahvalnost. Prisutnima na svečanosti se obratio i  Marijan Novak, predstavnik Pčelarskog društva Škofja Loka i bivši predsjednik LAS-a Loškega  pohorja: (ton – Marijan Novak) – UVJEREN SAM DA ĆE OVAJ OBJEKT DOPRINIJETI BOLJEM PREPOZNAVANJU RADA PČELARA, KAO I VEĆOJ PROMOCIJI PČELARSTVA. PČELINJAK TREBA POSEBNO PREDSTAVITI MLADIMA I PRIVUĆI IH PČELARSTVU JER ĆE UPRAVO ONI BITI OSNOVA DALJNJEG RADA NA RAZVOJU I OČUVANJA PČELARSTVA.

Otvorenje gradskog pčelinjaka

Govorila je i pčelarka Anica Vogel, predstavnica LAS-a Mežiške doline. A prije nego je pčelinjak proglasio otvorenim gradonačelnik Valter Glavičić je rekao kako je pčelarstvo: (ton – Valter Glavičić). Svečanost je zaključena rezanjem torte, a uveličali su je svojim nastupom polaznice Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac i učenici Umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Navečer je u Rapcu održan Sajam pčelinjih proizvoda na kojem su svoje proizvode od meda izložili su OPG Darko Martinović, OPG Cvetko Gortan, OPG Klaudio Peteani, OPG Emil Licul, OPG Ivica Fajdetić i OPG Milan Štimac. Pčelarima su se pridružili lokalni vinari, maslinari, te uzgajivači lavande i proizvođači suhomesnatih proizvoda: OPG Stefan Petrović, OPG Piero Licul, OPG Klaudio Faraguna, OPG Romeo Licul, OPG William Negri, Pršutarna Bani, OPG Lari Jurićić i OPG Valdi Gobo. 

Otvorenje gradskog pčelinjaka

Osim degustacije meda i pčelinjih proizvoda, organiziran je i cooking show jela s medom koji su objedinjeni u zajedničkoj kuharici Recepti s medom. Posjetitelji si tako mogli besplatno degustirati burger od ribe s kremom od buče i meda, koje je pripremio restoran Due Fratelli, karamelizirane kruške sa skutom i medom koje je pripremilo Velo kafe, kranjsku kobasicu s medom, loški kruh te orahove štrukle s medom,  medni kruh i domaće pileće varivo s knedlom i medom iz pokrajine Koroške, medni sladoled, te žlikrof od pira punjen suhim voćem i preliven medom. Sajam pčelinjih proizvoda otvorili su svojim nastupom članovi KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana.

Otvorenje gradskog pčelinjaka

Otvorenje gradskog pčelinjaka