Scena

15.10.2019

Prije dvanaest godina napustio nas je Toše Proeski!

U glazbenom svijetu 2007. godine vrijeme je stalo, a cijela je regija ostala u šoku. U srijedu 16. 10. 2019., obilježavamo dvanaest godina kako nas je prerano napustio Toše Proeski.

Svatko se na svoj način prisjeća čovjeka i pjevača, koji je svojim ljudskim i glazbenim djelima ostavio neizbrisivi trag. Njegovi sugrađani u Kruševu, kao i brojni štovatelji, obići će posljednje počivalište makedonskog slavuja.

Ni za života, ni danas, ne postoji čovjek koji za Tošu Proeskog nije imao samo pohvale. Njegove riječi, ‘Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome.’, ostat će zauvijek urezane u srcima svih koji su ga osobno poznavali, te brojnih obožavatelja i štovatelja, koji su ga zavoljeli kroz njegovo glazbeno djelovanje.

Tradicionalno, fanovi su i ove godine uoči obljetnice, pripremili brojna događanja u spomen na Tošu. U crkvi na Rokovom perivoju u Zagrebu, 13. 10. održana je misa, kojoj su prisustvovati i maratonci iz Makedonije. Oni su jučer iz Nove Gradiške krenuli na tradicionalni maraton prema Kruševu.

Dvanaest dugih godina kasnije Tošine riječi, ‘Ve Sakam Site’ (Sve Vas Volim), pokazuju koliko je veliko srce imao skromni mladić, koji je svojim djelima uvijek nesebično pomogao onima kojima je bilo najpotrebnije.