Lokalne vijesti

17.10.2019

Općina Sveta Nedelja proslavila svoj dan i feštu šesnaest otobra

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer  je obilježen Dan općine Svete Nedelje koji se slavi na dan tradicionalne pučke fešte šesnaest otobra. Pred mnogobrojnim gostima i uzvanicima predsjednik Općinskog vijeća Valtere Golja posebno je istaknuo: (ton – Valter Golja). O jednogodišnjem radu općinske uprave i svemu učinjenom govorila je zamjenica načelnika Irene Franković kazavši kako se ponose odgovornim, usmjerenim i domaćinskim načinom vođenja Općine. „Brinemo da se svi dijelovi Općine uravnoteženo i ravnomjerno razvijaju, osluškujemo bilo naših žitelja te uvažavamo primjedbe, sugestije, što je naš modus operandi u svim aspektima potreba žitelja: komunalnom, obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi, zdravstvu.“, poručila je Franković: (ton – Irene Franković). 

„Kako bi uravnotežili razvoj naše te osigurali pretpostavke za njegov društveni i gospodarski razvoj i racionalno korištenje prirodnih i kulturnih dobara, s jedne strane, a otklonili prepoznate zapreke, u tijeku su izmjene i dopune Prostornog plana Općine Sveta Nedelja. Ono što nam slijedi je obnova društvenog doma „Valentin Poldrugo“ u Nedešćini, a želja nam je izgradnja sportske dvorane.“, kazala je zamjenica načelnika i zaključila: (ton – Irene Franković 1). 
 
 
Dan općine mještanima Općine čestitala je i zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar, osvrnuvši se pritom na tradiciju slavljenja šesnaest otobra: (ton – Sandra Čakić Kuhar). U ime jedinica lokalne samouprave Labinštine predsjednica Gradskog vijeća Labina Eni Modrušan, čestitavši Dan općine, ukazala je na vrlo kvalitetnu suradnju na Labinštini: (ton – Eni Modrušan). 
 
Na svečanoj sjednici uručena su i ovogodišnja općinska priznanja. Priznanje za doprinose na području sporta primile su devetogodišnja Sara Bernaz, državna prvakinja u umjetničkom koturaljkanju i uspješna tenisačica te Paola Širol, višestruka prvakinja Istre i državna viceprvakinja u judu. Priznanje za poticanje poduzetništva dobio je OPG Piero Licul, koji se uspješno bavi vinarstvom i maslinarstvom. Nagrada za životno djelo, plaketa i novčana nagrada od 10 tisuća kuna, dodijeljena je Encu Mohoroviću dugogodišnjem sportskom radniku. U ime nagrađenih zahvalio je Piero Licul: (ton – Piero Licul). 
 
 
U povodu Dana općine i fešte šesnaest otobra u Nedešćini je održana i uspješna izložba gljiva i samoniklog bilja Gljivarskog društva Labinštine „Martinčica“ i radova učenika osnovne škole. Održan je i boćarski turnir u tojkama na kojem je prvo mjesto osovjio Boćarski klub Jedinstvo iz Nedešćine, drugo Polet iz Snašići, a treće Boćarski klub Štrmac. Udruga žena „Mendula“ dodijelila je nagrade za najljepšu okućnicu. Prvu nagradu i poklon bon u vrijednosti od 700 kuna dobila je Serafina Višković iz Malih Golji, drugi i bon od 500 kuna Đeni Belušić iz Šumbera, a treću i poklon bon od 200 kuna rasadnika Dives, Irene Miletić iz Snašići. Fešta je završila u večernjim satima nastupom Dražena Zečića