Lokalne vijesti

18.10.2019

U ponedjeljak drugi prekogranični sastanak dionika projekta Mine Tour

Grad Labin u ponedjeljak, 21.listopada organizira drugi prekogranični sastanak dionika projekta Mine Tour. Podsjetimo, 7 partnera iz Hrvatske i Slovenije udružilo se i formiralo projekt Mine Tour – „Aktivna zaštita i valorizacija prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma“. Radi se o 30 – mjesečnom projektu (od rujna 2018. do veljače 2020.) sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a glavni je cilj rješavanje zajedničkih izazova utvrđenih na pograničnom području, istodobno iskorištavanje neiskorištenog potencijala rasta te jačanje procesa suradnje za cjelokupni skladan razvoj Unije. 

U sklopu projekta, Grad Labin trenutno je u fazi obnove nadzemnog dijela šohta za čiju je sanaciju putem ovog projekta odobreno ukupno 2,4 milijuna kuna. Unapređenjem očuvanja rudarske baštine, jačanjem održivog turizma i povećanjem kapaciteta turističkih dionika, projekt Mine Tour pomoći će gradovima Labinu (Hrvatska) i Litiji (Slovenija), koji su uključeni u projekt, oživjeti i poboljšati iskustvo i dostupnost dviju destinacija rudarskih spomenika. Glavna svrha projekta je jačanje promicanja rudarske baštine na nacionalnoj i prekograničnoj razini. Kako bi se to osiguralo, projekt predviđa osnivanje lokalnih interesnih skupina radi stvaranja interpretativnih sadržaja o rudarskoj baštini i podizanja svijesti o važnosti aktivnog očuvanja prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma. 

Očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa jedan je od tri prioriteta programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. „Vjerujemo da je sudjelovanje u interesnoj skupini dobro ulaganje vašeg dragocjenog vremena – pristup sadržaju, dobrim praksama i, prije svega, mogućnost aktivnog oblikovanja prijedloga temeljenih na vašem iskustvu, a doprinijet će očuvanju i promociji ova dva rudarska spomenika kulturne i prirodne baštine, svojevrsnih simbola Labina i Litije.“, poručuju iz Grada Labina uz poziv svim zainteresiranima da se uključe u rad drugog prekograničnog sastanka. Zbog lakše organizacije dolazak je potrebno potvrditi na e-mail: robert.mohorovic@labin.hr najkasnije do 20. listopada. Drugi prekogranični sastanak dionika projekta Mine Tour će se, u ponedjeljak, s početkom u 11 sati održati u Gradskoj knjižnici.