Lokalne vijesti

18.11.2019

Labinjonski armonikaši još jednom oduševili

U Raši je u petak navečer održan 14. Susret harmonikaša „Labinjonski armonikaši“ na kojem je nastupilo 33 harmonikaša s Labinštine i okolice. U više od dva sata programa nastupili su mladi svirači od nepunih 10 godina pa do svirača od 77 godina.

Sviralo se od kancone d'una volta, zabavnih melodija, meksikanskih pjesama, ozbiljne glazbe i pjesme za društva koje se najviše pjevaju u konobama i raznim svečanostima. Gošća je bila i susret obilježila uspješnim nastupom Vanesa Jakac iz Buzeta, mlada sviračica harmonike i pjevačica sve poznatija među mladima, koja svojim brojnim nastupima na televiziji i dvoranama plijeni pažnju publike širom Hrvatske.

Susret je započeo poezijom Brune Gobo koju je posvetila upravo harmonikašima i harmonici kao instrumentu svjetske klase, zatim harmonikom počinje istarski balon u izvođenju raškog harmonikaša Etora Mikuljana, a potom se redaju svirači.

Na kraju programa svoje stihove posvećene harmonikašima i harmonici kazivala je labinska poetesa Rina Miletić. Najinteresantniji je sigurno za publiku bio nastup djeda, noneta Renca Kiršića s unukom, najmlađim sudionikom susreta 10-godišnjim Leonom Kiršićem i unukom Alanom. Publika oduševljena nagrađuje sve harmonikaše dugotrajnim pljeskom.

Više od četrdeset godina je prošlo od zajedničkog sviranja Renca Kiršića s Frankom Kosom, najstarijim sudionikom sa 77 godina, sviračem na maloj sopeli i poznatim izrađivačem tradicijskih glazbala, koji su zasvirali zajedno, kao i pred 40 godina, kada je Franko Kos dokazivao da i istarska mala sopela može svirati i pratiti zabavnu glazbu što su tada mnogi smatrali nemogućim.

Svirali su još i Roberto Čekada, Serđo Načinović, Franko Kalac, Toni Čeh, po prvi put Dorian Brečević iz Umaga, Roberto Višković Šparić, Andy Sandić, Branko Pušec, mladi svirač Morris Gržan, mlada uspješna sviračica harmonike Karla Levak, Darko Blašković koji na susretima svira već 14 godina. Zasvirao je još jedan veteran i začetnik susreta Milenko Išić. Nastupili su još Igor Kožnjak, Vineti Peruško, Đordano Kos, mladi Nicolas Golja, Antonio Kos, Stefano Datos, Nino Kiršić, Alan Kiršić.

I ove godine su nastupili učenici Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina pod voditeljstvom neumorne profesorice Karmen Brajuha, i time su obogatili ovu manifestaciju, ali i doprinijeli da se harmonika održi kao najpopularniji svjetski instrument, koji je dio života ljudi ma gdje god oni bili.

Trio Mario Glavičić, Romano Malinarić i harmonikaš, Rašanin koji živi u Sesvetama, Branko Belušić, na kraju su oduševljenoj publici podarili krasne melodije, hitove svoje mladosti.

Bile su tu i melodije koje je publika zajedno sa sviračima i zapjevala na opće oduševljenje. Voditelj i urednik susreta bio je Josip Pino Knapić, koji je vrlo vješto vodio program, a pokrovitelji ovogodišnjeg uspješnog susreta su Općina Raša, Općina Sveta Nedelja i Grad Labin, dok uspješnu organizaciju susreta potpisuje RKUD „Rudar“.

Glavni medijski partner 14. susreta harmonikaša je tradicionalno Radio Labin. Snimku 14. Susreta harmonikaša „Labinjonski armonikaši“ u našem programu možete poslušati u nedjelju, 24. studenoga u 17 sati. Fotografije pogledajte OVDJE.