Lokalne vijesti

10.01.2020

Završni radovi na interpretacijskom centru rudarstva

Pri kraju su radovi na opremanju i uređenju prostora Informacijsko interpretacijskog centra u sklopu EU projekta Inspiracija u okviru programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Radi se o prostoru unutar Gradskog muzeja Labin u kojem će se na inovativni način prezentirati rudarska baština.

Info sobom dominira reljef područja sa sedam manjih reljefa u polukuglama koji predstavljaju Podlabin, Rašu, Štrmac, TE Vlaška, TE Plomin, Koromačno i Teleferiku.

Na zidu će se nalaziti kronologija razvoja rudarstva i ostalih proizvodnja, važnih događaja vezanih uz rudarstvo sve do prestanka rudarenja kao i razvoj kulturnih inicijativa i projekata koji imaju za cilj sačuvati ovu baštinu i ponuditi je suvremenim posjetiteljima. Svi tekstovi su na više jezika hrvatskim, engleskim, talijanskim i njemačkim kako bi domaći i strani posjetitelji mogli i samostalno razgledati postav.

Multimedijski ekran projekta Inspiracija zanimljiv je jer ima touch screen te će sadržavati sve informacije o gradovima partnerima na projektu te pripadajuće slike kao i sve podatke o projektu Inspiracija. Osim prije spomenutih jezika muzejskog postava, touch screen ima još i slovenski jezik.

Na velikom ekranu u drugom kutku sobe prikazivat će se film „Događaj u Raši“, Jadran filma 1950. autora Rudolfa Sremeca – pokušaj rudara brigade „Bratstvo i jedinstvo“ da u rudniku u Raši obore rekord u iskopu ugljena koristeći metodu voditelja brigade Antuna Bičića. Ubuduće će biti moguće projicirati i neke druge filmove vezane uz rudarstvo koje Muzej ima ili bude mogao dobiti na korištenje.

Prostor u kojem se radi na uređenju Informacijsko interpretacijskog centra Inspiracija, smješten je u prizemlju muzeja, a pristupa mu se izravno iz glavnog predvorja. Sastoji se od dvije prostorije: manje koja će služiti kao svojevrsno predsoblje u kojem će se dati osnovne informacije o projektu Inspiracija i projektnim partnerima i veće prostorije u kojoj će postav biti isključivo posvećen rudarskoj baštini Labinštine i njezinom interpretativnom okviru.

Iz veće se prostorije kroz vrata izravno pristupa u repliku rudnika. Replika rudnika vjerni je prikaz rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještena u podrumu zgrade, a uređenjem interpretacijskog centra prije samog ulaska u rudnik činit će zanimljivu cjelinu.

Investicija uređenja Informacijsko interpretacijskog centra koju provodi Turistička zajednica Grada Labina procijenjena je na 120.000,00 kn s uključenim PDV-om, a sufinancirana je kroz projekt Inspiracija u okviru programa INTERREG prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska.