Novosti

13.01.2020

Istarska županija objavila Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj turistički manje razvijenih područja Istre

Upravni odjel za turizam Istarske županije danas je objavio Javni poziv za dodjelu potpora u okviru Programa poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2020. godini

 
Opći ciljevi ovog programa su ravnomjeran razvoj Istre, razvoj cjelogodišnjeg turizma i jačanje brenda destinacije. Programom se provode dvije mjere: podizanje kvalitete turističkih manifestacija  i razvoj turističkih proizvoda i projekata specijalnih interesa.  Mjerom  podizanja kvalitete turističkih manifestacija potiče se podizanje kvalitete i unaprjeđenje turističkih manifestacija regionalnog značaja koje se održavaju na najmanje 3 ili više lokacija, odnosno mjesta, općina, gradova Istre, te koje se primarno održavaju izvan glavne turističke sezone i promoviraju autohtone proizvode, lokalne izvođače, tradiciju, običaje i vrijednosti. Putem ove mjere, za koju je izdvojeno ukupno 210.000 kuna, a maksimalni iznos pojedinačne potpore je 50.000 kuna, sufinanciraju se isključivo troškovi za unaprjeđenje ekoloških standarda, pristupačnosti i boravka tijekom manifestacije, te estetskog uređenja i nadogradnje manifestacije. Prihvatljivi prijavitelji su lokalne turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave, javne ustanove, obrti i trgovačka društva. 
 
Kroz mjeru razvoj turističkih proizvoda i projekata specijalnih interesa na turistički manje razvijenim područjima Istre dodjeljuju se potpore za razvoj javne turističke infrastrukture i selektivnih oblika turizma kao što su outdoor i aktivni turizam, odnosno cikloturizam, te kulturni i eno-gastronomski turizam, te za projekte kojima se valoriziraju autohtone vrijednosti, istarska tradicija, kultura i običaji.  
 
Za ovu mjeru je izdvojeno ukupno 120.000 kuna, a maksimalni iznos pojedinačne potpore je 50.000 kuna, a sufinanciraju se isključivo troškovi uređenja, opremanje i označavanja biciklističkih, pješačkih, planinarskih, poučnih i drugih tematskih staza (smeđa signalizacija nije uključena), izletišta, penjališta, vidikovaca, špilja, i drugih zanimljivih mjesta (point of interest), zatim muzeja, tematskih kuća, uvođenje bike-share usluge, bike servisa, bike parkova, te postavljanje brojača bicikala na turistički manje razvijenim područjima.  
 
Prihvatljivi prijavitelji su lokalne turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave. Tekst Javnog poziva, sve potrebne informacije i obrasci za podnošenje zahtjeva objavljeni su na službenim internetskim stranicama Istarske županije. Dodatne informacije mogu se dobiti slanjem upita na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr.  Rok za predaju prijava je 10. veljače do 16 sati.