Novosti

31.01.2020

Daus: Spriječite izbacivanje istarskih studenata

Zastupnik IDS-a, Emil Daus jučer je ponovno progovorio o situaciji s kojom su suočeni istarski studenti u Zagrebu, a to je da ih se nakon više od 50 godina želi istjerati iz prostora u Ilici 13. Ponovio je kako Klub studenata djeluje kao neprofitna udruga na istoj adresi i to još od davne 1966. godine, ali je prije godinu dana vodstvo Kluba obaviješteno od strane grada Zagreba, dotadašnjeg zakupodavca, kako je Ugovor o korištenju prostora raskinut po sili zakona, nakon što se država upisala kao vlasnik tog prostora. 

Dodao je kako su predstavnici Kluba tada održali sastanak s predstavnicima resornog ministarstva na kojem im je obznanjeno da se Klub mora iseliti iz prostora u kojem djeluje, no nakon reakcija saborskih zastupnika iz Istre, kao i same Istarske županije, situacija se malo stišala, ali se nije riješila. Svi u našoj zemlji govore o tome kako kod mladih moramo vratiti povjerenje u državne institucije, posebno zbog toga što je baš nepovjerenje u državu i njene institucije jedan od glavnih razloga odlazaka mladih iz zemlje, kazao je Emil Daus: (ton – Emil Daus).  
 
Upitao je kakva je to poruka, osim mladima i svim onim generacijama istarskih studenata u Zagrebu, ali ne samo istarskih, koji su desetljećima zajednički surađivali na stvaranju gospodarskih i društvenih vrijednosti naše zemlje u svom profesionalnom radu, a prve susrete, druženja i upoznavanja doživjeli u „Istarskom“ kako ga se u žargonu naziva. Daus je pozvao resornog ministra da spriječi iseljavanje Kluba istarskih studenata iz prostorija u kojima djeluje posljednjih pedesetak godina: (ton – Emil Daus 1), zaključio je saborski zastupnik IDS-a Emil Daus.