Novosti

04.02.2020

Održana radionica projekta CAPonLITTER na temu ''Do obale bez otpada''

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija organizirala je u Puli  u sklopu Interreg Europe projekta CAPon LITTER, kojemu je glavni cilj unaprijediti politike i prakse koje mogu pomoći u sprječavanju stvaranja morskog otpada kao rezultata obalnih turističkih i rekreativnih aktivnosti, radionicu na temu „Do obale bez otpada“. Radionica je bila namijenjena jedinicama lokalne i područne(regionalne) samouprave, komunalnim poduzećima, hotelskim kućama, udrugama za zaštitu okoliša, proizvođačima te trgovcima ambalažnih proizvoda te svim ostalim dionicima koji mogu utjecati na smanjenje stvaranja te unaprjeđenja gospodarenja otpadom, podizanja svijesti te promicanja odgovornog ponašanja korisnika vezanih za turizam i rekreaciju na obalnim područjima. 

U uvodnom dijelu radionice Andrea Poldrugovac iz IRENA-e prezentirao je glavne značajke projekta CAPonLITTER, aktivnosti koje se planiraju odraditi kao i glavne ciljeve projekta. U svom izlaganju naglasio je kako su glavni ciljevi unapređenje politika kojima se može regulirati i promovirati bolje gospodarenje otpadom na plažnim objektima i uslugama povezanim s rekreativnim događajima koji se odvijaju na obalnim područjima, unapređenje politika upravljanja specifičnim ambalažnim predmetima koji su među najčešćim vrstama morskog otpada te angažman ključnih dionika putem podizanja svijesti i promicanja odgovornog ponašanja. 
 
 
Dalibor Jović iz IRENA-e održao je prezentaciju na temu „Primjena primjere dobre prakse u okviru INTERREG EUROPE programa“. Vlatko Ignatoski, predsjednik udruge Obala naših unuka, predstavio je BlueBag inicijativu. Riječ je o ekološko-turističkom programu osmišljenom za nautičare, turiste i sve zaljubljenike u prirodu kojim se teži potaknuti na volontersko čišćenje obale od naplavina. 
 
Radionica „Do obale bez otpada“ završena je praktičnim dijelom u kojem su sudionici kroz interaktivni pristup iznijeli glavne izazove s kojima se susreću u svojim sredinama i zajednicama u procesu gospodarenja i smanjenja otpada na obalama i plažama. Kao zaključak radionice, sudionici su  usuglasili stav kako će se putem projekta CAPonLITTER te međuregionalne razmjene znanja i primjera dobre prakse, pronaći rješenja za sprječavanje stvaranja te boljeg gospodarenja morskim otpadom u obalnim područjima izloženim turizmu i rekreativnim aktivnostima.