Lokalne vijesti

14.02.2020

Giuseppini Martinuzzi u čast!

Povodom 176. godišnjice rođenja Giuseppine Martinuzzi danas će predstavnici Grada Labina i Zajednice Talijana na Gradskom groblju položiti vijenac na njezin grob. Prigodna komemoracija zakazana je za 12 sati. Godišnjica rođenja revolucionarke, pjesnikinje i učiteljice Giuseppine Martinuzzi večeras će se obilježiti i glazbeno-poetskim programom „Giuseppini Martinuzzi u čast“. 

U čast slavnoj sugrađanki labinski srednjoškolci, okupljeni u Dramskoj radionici Srednje škole Mate Blažine FLACIUS i Filodramatskoj grupi ARCOBALENO njihove škole i Zajednice Talijana "Giuseppina Martinuzzi" Labin pod vodstvom prof. Marine Lukež i prof. Ivana Miškulina, predstavit će se po prvi puta na talijanskom jeziku s nekoliko prizora iz poetsko-dramske igre Bajka o potonulim zvonima, labinskog književnika Daniela Načinovića. 

Za poetski dio programa zaduženi su laureati literarnog natječaja Ca je ča 2019. Neda Milenkovski, Masimo Vladić i Željka Fonović. Glazbeni dio programa svojim će glasom obogatiti Ženski pjevački zbor NEO pod ravnanjem Nerine Ševrlice Bolfan, koji je prošle godine proslavio svoju 10 obljetnicu djelovanja. Program će moderirati Morin Hukić. Priredbu organiziraju Grad Labin i Gradska knjižnica, a početak je u 18 sati. Istom prilikom u knjižnici će biti postavljena izložba fotografija „Ženska zanimanja koncem 19. i početkom 20.stoljeća u Trstu“. Organizatori izložbe su Talijanske pošte, Poštanski i telegrafski muzej Srednje Europe u Trstu, Ženska udruga Espansioni iz Trsta, Književna kavana iz Buja i Zajednica Talijana Labin.