Lokalne vijesti

26.02.2020

''Milenijska fotografija'' učenika za 500 godina Matije Vlačića Ilirika

Učenici i nastavnici Osnovne škole Matije Vlačića svojim nastavnim i vannastavnim aktivnostima žive za povijesnu obljetnicu 500. godišnjice rođenja najpoznatijeg labinskog sina Matije Vlačića Ilirika čije ime nosi škola. Osim instalacije s brojem 500 u parku škole, prethodnih su dana učenici na školskom igralištu bili dio „milenijske fotografije“ u čast ovog velikog jubileja.

Kako bi se učenicama što više približio značaj Matije Vlačića Ilirika za Labin, ali i čitavu Europu, kao i njegov vrlo osebujan život, nastavnica povijesti Silvia Česnik je na zanimljiv način predstavila Matiju Vlačića Ilirika u svim razredima ove škole, ali i Osnovne škole Ivo Lola Ribar. Učenici su bili pozitivno iznenađeni i zadivljeni njegovim životnim iskustvom, energičnim nastupom, osebujnim karakterom i neobičnom pojavom.

Matija Vlačić je na taj način odškrinuo vrata prema svojem osebujnom životu, podijelio dramatične trenutke, brige, strahove, pružajući pritom najbolju životnu lekciju, kako je usprkos svim poteškoćama i nedoumicama, neprihvaćanjima i odbacivanjima, na kraju, vrijedno i jedino smisleno ostati vjeran sam sebi i istini za koju se zalažeš. Njegova pojava povezala je u jednom trenutku prošlost i budućnost.