Novosti

23.03.2020

Zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta

Ministar Davor Božinović kazao je da na snagu stupa nova mjera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Samo na dio građana odluka se neće odnositi i oni će dobiti posebne iskaznice. Božinović je pozvao sve građane koji su otišli u manje sredine da se vrate u Zagreb te apelirao još jednom na građane da ostanu kod kuće te da izlaze samo ako je nužno, prenosi Večernji list.

"Potpisat ću odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Ovo su nužne mjere. Ono što će biti bitno, iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta će se izuzeti oni koji su nužni za promet i kretanje robe i opskrbe, dnevne migracije u bitnim službama, dostava lijekova, opskrba plinom i strujom, novinari, putovanje s posla na posao ako je neophodno, žurne i operativne službe. Izrađivat će se iskaznice, sve će biti u odluci", kazao je Božinović.

Božinović je poručio onima koji su napustili mjesta prebivališta i uputili se u svoje vikendice u malim sredinama da se vrate. "Bolje da se vrate kući jer, ako im bude potrebno, neće moći dobiti adekvatnu pomoć", kazao je ministar. Božinović je pozvao poslodavce na oprez oko izdavanja iskaznica. "Neće se danas utvrditi konačan popis ljudi s propusnicama. Prilagođavat ćemo se situaciji, ali molim poslodavce da budu racionalni", kazao je. "Svaka osoba kojoj će se dati iskaznica da se može kretati povećava rizik. Poruka svima: Ostanite doma. Ako nemate nužan razlog za izlazak, ostanite doma", još jednom je ponovio Božinović.