Lokalne vijesti

23.03.2020

Stanica za tehnički pregled radi, ali po novom radnom vremenu

Imali smo nekoliko upita o radu Stanice za tehnički pregled vozila. Kako doznajemo, Stanica za tehnički pregled u Labinu od danas, 23. ožujka, radit će po novom radnom vremenu - od ponedjeljka do petka od 8:00 do 15:30, a u subotu od 8:00 do 12:00 sati.

"Nema potrebe dolaziti i obavljati poslove tehničkog pregleda i produljenja valjanosti prometne dozvole prije vremena, čime će se izbjeći nepotrebne gužve. Također bi molio za strpljenje ako će se dogoditi da se u nekoj od stanica mora pričekati nešto duže od uobičajenog jer su zbog posebnih mjera predostrožnosti neki procesi i u stanicama povremeno malko usporeni" – rekao je za medije Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

U objekt stanice za tehnički pregled istovremeno može ući samo onoliko stranaka koliko ima slobodnih referenata koji ih mogu primiti, a stranke se u stanicama trebaju zadržavati samo koliko je potrebno za predaju i preuzimanje dokumentacije. Potom trebaju u svojim automobilima ili izvan stanice za tehnički pregled pričekati dok ih djelatnici stanice ne pozovu. Prije tehničkog pregleda vozila stranke trebaju spustiti sve prozore kako bi se unutrašnjost vozila prozračila.

Također, za produženje važenja prometne dozvole vozila nije nužno da u stanicu za tehnički pregled dođe isključivo vlasnik, već tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole vozila može obaviti bilo koja osoba uz predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila. Vlasnici vozila koji spadaju u rizičnu skupinu kad je u pitanju potencijalna zaraza korona virusom stoga bi poslove tehničkog pregleda i produženja važenja prometne dozvole vozila trebali povjeriti nekome tko ne spada u tu skupinu. Iz MUP-a navode da se prema važećim propisima u Republici Hrvatskoj mogu registrirati samo ona motorna i priključna vozila za koja se na tehničkom pregledu utvrdi da su ispravna, a produženje važenja prometne dozvole obavljaju stanice za tehnički pregled vozila, koje će produžiti važenje prometne dozvole ako je vozilo tehnički ispravno i ako su plaćene propisane obveze i priložena prometna dozvola i dokaz o identitetu, a za vozila pravnih osoba i ovlaštenje za produženje važenja prometne dozvole.

"No, svjesni smo činjenice da se zbog sprječavanja globalne pandemije širenja korona virusa COVID-19 mogu dogoditi nepredviđene situacije koje se odnose na proces registracije vozila i produženje valjanosti prometne dozvole. S tim u vezi, za situacije u kojima su vozila zatečena u prometu i kojima je istekla valjanost prometne dozvole, a za čije vozače postoji opravdani razlog zbog koje nisu mogli na vrijeme obaviti tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole (dokaz o obaveznoj karanteni i sl.), svaka situacija će se zasebno razmotriti kako bi se odlučilo o eventualnom sankcioniranju navedenog prekršaja", napominju iz MUP-a.